• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Avondje wijn maken

18 september 2005 door Mariëlla Beukers

Eigenlijk zou iedere geïnteresseerde in wijn dit eens moeten doen. Een avond wijnmaken bij een locale wijnmaker. Maakt niet uit of het om druiven of om ander fruit gaat, de principes zijn hetzelfde.
Eergisteren heb ik een fles vruchtenwijn opgezet van morellen- en perensap. Over ongeveer drie maanden zou het drinkbaar moeten zijn, als ik een jaar geduld heb wordt íe nog beter.

De zon scheen gisterenavond laag over het langzaam verkleurende landgoed Mariënwaerdt. Via smalle weggetjes, een grote poort, de met appels beladen Appeldijk en onder een prachtige regenboog arriveerden mijn vriendin en ik bij Fruitbedrijf De Hoenderik in Tricht.
Een enorme tafel met pompoenen buiten, appeltaart en thee binnen.
Eerst kregen we van wijnmaker René de Wijk van wijnmakerij De Wijkgaard een rondleiding langs de vaten met gistende morellen, appels en peren, de apparatuur en de wijnkelder.
Daarna uitleg over het proces van (vruchten)wijn maken. Hoe je het zuurgehalte meet, hoe je kunt bepalen hoeveel suiker je moet toevoegen om een alcoholpercentage van bijvoorbeeld 14% te krijgen, dat je alles constant moet ontsmetten met sulfietwater enzovoort. Daarna mag je zelf aan de slag met sap, zuur, suiker en glaswerk. Thuis moet het werk afgemaakt worden: waterslot op de fles, op een warme plaats zetten en hopen dat het gisten begint.
Hoewel het geen druiven zijn, suiker meestal niet toegevoegd mag worden aan echte wijnen, en dit alles wel erg kleinschalig was, krijg je toch een goed idee wat voor chemie en gegoochel er allemaal komt kijken bij het maken van wijn.
En nu is het wachten op de plopjes uit het waterslot. Ik zie nog niets, zou de fles wel warm genoeg staan?

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Rene van Wijk (Wijnmakerij De WIJKGAARD zegt

    11 juli 2012 om 19:07

    Leuk om dit stukje te vinden.
    Was even aan het Googlen op morellenwijn en vond dit.
    Leuk dat je zo enthousiast was.

    Groeten Rene

  2. Mariella zegt

    11 juli 2012 om 19:33

    😉 Zeven jaar geleden alweer. Sindsdien heb ik eigenlijk geconstateerd: wijn maken is niet voor mij! 😉

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in