Nieuw boek: Biodynamisch, biologisch en natuurlijk wijnmaken

2082

bkwineOnlangs verscheen het boek Biodynamic, Organic and Natural Winemaking: Sustainable Viticulture and Viniculture van de hand van Britt Karlsson (tekst) en haar echtgenoot Per Karlsson (foto’s). Samen vormen Britt en Per, afkomstig uit Zweden, BKWine, gevestigd in Parijs. BK Wine organiseert wijntours in diverse landen, zowel voor professionals als voor consumenten; daarnaast zijn Britt en Per actief als wijnjournalist, consultant en fotograaf.

In dit nieuwe boek – hun vierde titel alweer – bieden zij geïnteresseerden op zeer gestructureerde wijze alle feiten over biodynamische, biologische en natuurlijke wijnen. Het boek is in eerste instantie gericht op de consument die wil begrijpen wat er achter de labels ‘biologisch’, ‘biodynamisch’, ‘natuurlijk’ en ‘duurzaam’ schuil gaat. Een segment dat nog altijd zowel in de supermarkten als in de gespecialiseerde wijnhandel aan schapruimte wint. Maar ook de wijnprofessional, zowel uit de handel als uit de horeca, heeft veel aan dit boek: het legt namelijk in zeer heldere taal uit wat de feiten zijn achter biologische, biodynamische en natuurlijke wijn. De beschrijvingen van het proces van wijnmaken zijn gedetailleerd en geven een uitstekend inzicht in een proces dat maar al te vaak te gesimplificeerd wordt weergegeven. Persoonlijk heb ik er veel verhelderende passages in aangetroffen, die mijn begrip van wijnmaken enorm hebben verrijkt.

Centraal staat de biologische wijnbouw en wijnproductie, maar ook alle ander verwante termen worden uitgelegd: duurzame wijnbouw (sustainable) en de relatie met het milieu, en de uitgangspunten van de biologisch-dynamische wijnbouw en de ‘natural wine movement’, een term die in het Nederlands nog niet echt een equivalent heeft. En hoewel de meerderheid van de biologische wijnen op het moment in Europa geproduceerd wordt, is er ook aandacht voor landen als Chili, Australië en Zuid-Afrika.

Prettig is ook dat er veel aandacht is voor de wetgeving in de verschillende landen, en voor definities. Want die kunnen nogal eens verschillen. Wat in Europa een biologische wijn mag heten, hoeft dat in de VS niet noodzakelijkerwijs ook te zijn!

Heel prettig is dat de auteurs geen eigen standpunt innemen, en de lezer niet proberen te overtuigen van de juiste methode om wijnbouw te bedrijven of wijn te maken. De nadruk ligt op achtergronden, uitgangspunten, feiten en regels. Met deze gegevens kan de lezer vervolgens zelf een eigen oordeel vormen en keuzes maken op basis van gedegen informatie. Wel geven Britt en Per aan het eind van het boek een lijstje van persoonlijke favorieten onder de wijnproducenten die biologisch, biodynamisch of natuurlijk werken.

BrittKarlssonAuteur Britt Karlsson beschrijft het boek als volgt: “There is a lot of both media attention and consumer interest today in organic (etc.) wine but there is also a lot of confusion and misunderstanding of what these words – organic, biodynamic, natural, sustainable, etc – really mean and what the differences are. For that reason our aim with this book was to explain all this and to give the consumers the tools and knowledge to make informed and intelligent decisions. So we are not really arguing for or against. We are ‘simply’ explaining.”

Het echtpaar Karlsson publiceerde inmiddels vier boeken over wijn, waarvan sommige bekroond met nationale en internationale prijzen. Dit is hun eerste boek in het Engels. Meer informatie over het boek vind je op www.bkwine.com/our-books/

Titel: Biodynamic, Organic and Natural Winemaking; Sustainable Viticulture and Viniculture
Oorspronkelijke titel: Vinet och miljön. Ekologiskt, biodynamiskt och naturligt (“Wine and the Environment Biodynamic, Organic and Natural Winemaking; Sustainable Viticulture and Viniculture”)
Vertaald uit het Zweeds door: Roger Tanner
Omvang: 280 pagina’s, paperback
ISBN: 978-178250-113-8 (9781782501138)

Koop bij bol.com

 

· · · ·

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *