• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads
  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

Bodegas groot en klein #3: Lustau

22 mei 2016 door Mariëlla Beukers

Tot de grotere huizen van Jerez behoort Lustau, sinds 1990 onderdeel van de Caballero Group. Het huis gaat terug tot 1896, toen José Ruiz-Berdejo de wijnstokken op het familielandgoed ging verzorgen en startte met het leveren van wijn aan andere huizen. Schoonzoon Emilio Lustau werd naamgever van het bedrijf. Hij was ervoor verantwoordelijk dat Lustau zich, vanaf de start als almacenista, ontwikkelde tot het huidige exportbedrijf. Lustau is gevestigd in een prachtig gerestaureerd 19e-eeuws gebouwencomplex, Los Arcos, waar het heel makkelijk verdwalen is – wat we bij verlaten van het terrein dan ook bijna deden.

LosArcos

Veertig merken
We bezochten Bodegas Lustau in het gezelschap van Valeska, eigenaar van Paladar y Tomar. Onze gids ter plekke was Juan Mateos, hoofd afdeling PR en Oenotoerisme. Juan houdt van een goed historisch verhaal, en we kregen veel te horen over het ontstaan van de firma. Zoals het feit dat rond 1930 sherry enorm populair begon te worden, en dat dat de eigenaren deed besluiten speciale wijnen voor individuele klanten te gaan maken. Op een gegeven moment waren er meer dan 40 merken, vooral populair in de VS en Groot-Brittannië. Die grote hoeveelheid verschillende wijnen is er overigens nog steeds!

Ook nu is er weer sprake van een sherry-revolutie, aldus Juan. En daar zijn we het wel mee eens, al hebben wij #sherrylovers nog wel wat werk te doen, in ieder geval in Nederland. Op dit moment produceert het bedrijf jaarlijks zo’n 40.000 ‘cases’ van 6 flessen. Lustau laat sherry rijpen in de drie steden van de sherrydriehoek, en bezit twee wijngaarden, waar niet geïrrigeerd wordt.

Lustau1

De vatenhallen van Lustau waren de indrukwekkendste die we zouden zien: 14 meter hoog en enorm uitgestrekt. Hier waren dan die sherry-kathedralen waar we over gelezen hadden! Over de vloer leerden we dat die van albariza is, de witte kalksteen die je ook in de wijngaarden vindt. Als je de vloer in de zomer regelmatig nat maakt, houdt dat de ruimte koel en vochtig.

Single Almacenista
Onze eerste wijn stond voor ons klaar in deze kathedraal: een Amontillado del Puerto, van Almacenista Juan Luis González Obregón, waar ik helemaal verliefd op raakte (de wijn…). Het is een wijn uit de Almacenista-range van Lustau, waarmee het bedrijf het belang van deze toeleveranciers van wijn wil eren. Een soort ‘single almacenista’, eigenlijk: wijnen van één leverancier.

Lustau2

Tijdens onze wandeling door Los Arcos proefden we nog een aantal wijnen, die op strategische plekken voor ons klaarstonden. Een uiterst prettige manier van kennismaken met Lustau, moet ik zeggen. We proefden onder andere een van de grote successen van het huis, Oloroso Emperatriz Eugenia, gemaakt om het bezoek te herdenken dat de laatste keizerin van Frankrijk, Eugenia de Montijo, aan Jerez bracht. Het was de eerste Oloroso die ik echt ‘lekker’ vond, onder andere vanwege het feit dat hij droog en zeer complex was. Een andere kanjer die we tijdens de wandeling proefden, was de Palo Cortado Peninsula, uit de Solera Familiar-range. Dit zijn wijnen die afkomstig zijn van de oorspronkelijke solera’s van het bedrijf, uit de tijd dat ze zelf nog almacenista waren. Aangezien schrijven, proeven, lopen én foto’s maken niet zo goed samengaan, zijn er van deze wijnen geen notities. Maar 96 punten van Robert Parker voor deze sherry zegt in ieder geval iets…

Lustau3

La Ina
We dwaalden nog een poosje verder, langs pronkvaten en oude soleras, om tenslotte in het proeflokaal te eindigen, waar nog weer zes wijnen voor ons klaarstonden. Daaronder was misschien wel de bekendste wijn van Lustau, de fino La Ina, met zijn minerale, bloemige en kruidige tonen. Het is een wijn die overgenomen is van het opgekochte huis Pedro Domecq. We vergeleken hem met andere vijf jaar oude fino’s: de zilte en subtiele Manzanilla Papirusa en de meer aardse, nog iets ‘zoutere’ Puerto Fino, uit de twee andere sherrysteden. Prachtig om die verschillen te ervaren! Tot slot proefden we hier ook twee zoete sherry’s, Moscatel Emilin en PX San Emilio. Moscatel is de derde druif die toegestaan is voor sherry, naast palomino fino en pedro ximenez. Hij heeft maar een heel klein aandeel in de aanplant, die vooral rond het stadje Chipiona geconcentreerd is. Daar heeft Lustau ook een eigen wijngaard. En zoals altijd werd het weer bevestigd: geef mij maar zo’n prachtige, frisse Moscatel in plaats van een PX (hoe goed en zuiver die laatste ook kunnen zijn.)

Lustau4

Volledig overdonderd door al die smaken en indrukken dwaalden we met Valeska nog even door de gebouwen, op zoek naar de uitgang. Heel erg vonden we dat niet. Bij de lunch in het uitstekende Cruz Blanca kozen we opnieuw voor een Lustau-wijn, La Ina. Het is tenslotte Spanje’s populairste fino, die uitstekend combineert bij ons broodje gegrild vlees, olijven en wat iberico-ham.

Van Lustau kunnen we gelukkig ook in Nederland genieten: een deel van de wijnen wordt geïmporteerd door Walraven Sax.

Categorie: Beleven, Wijngeschiedenis Tags: Jerez, Lustau, Sherry

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in