Bon Appétit | Boekenmaand #2

926

bon-appetit-francois-regis-gaudry-boek-cover-9789059567108Puur genieten is het, het lezen en bladeren in het boek Bon Appétit, van François-Régis Gaudry e.a. Deze Franse journalist presenteert op de zondagochtend een culinair radioprogramma, On va déguster. De neerslag van dat programma is gegoten in een kloeke ‘ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken’, zoals de ondertitel luidt. De Nederlandse vertaling kwam enige weken geleden uit bij Fontaine Uitgevers.

In het programma heeft Gaudry diverse gasten in zijn programma: chef-koks, historici, schrijvers, columnisten, wijnkenners etc… Een derde van de show is gewijd aan culinaire cultuur, een derde aan kookpraktijk en een derde aan proeven en gezelligheid. Dit alles komt ook weer terug in het boek: achtergronden, kooktips, kooktechnieken, overzichten en 250 recepten vullen de pagina’s.

Ik sla het boek eens willekeurig open: een overzicht van zoutwatervissen in de hele wereld. Uittips voor een culinair dagje Lyon. De Franse keuken in 64 data. Een uitstapje naar Vietnam, met een heerlijk recept voor omelet met tahoe (uitgeprobeerd en heel goed te maken). Twee pagina’s met een overzicht van bechamel en bearnaise-sausen. Weetjes over wilde planten. Films en gastronomie. Een volle pagina met verschillende soorten tomaat. En wijn natuurlijk: landschappen om in te drinken; wijnen bij de kaasfondue; een wereldreis langs 20 wijnen. Etc… etc… etc…

Alles is helder en vlot geschreven. Wat vooral opvalt is de humor, soms zelfs zelfspot. Daarnaast vallen de mooie afbeeldingen op, geinige tekeningen en duidelijke recepten. Uiteraard is er veel aandacht voor de culinaire geneugten van Frankrijk zelf, maar de rest van de wereld komt misschien wel net zo vaak om de hoek kijken. Snobistisch is het boek geenszins!

Al lezend verlangde ik eigenlijk gewoon weer terug naar de jaren van vakanties op Franse campings, de bezoeken aan de gezellige en warme streekmarkten (geuren van geroosterde kippen, de kaasstalletjes, de olijven, de levende have, de groenten, de wijnboeren) en de overdaad van de Franse supermarkten. Maar gelukkig kan ik uit dit boek oeufs en meurette maken, of kruidkoek uit Reims. Aperitiefbroodjes met olijven of salade niçoise (en daar mogen absoluut geen haricots verts, aardappel, rijst, mais, palmhart of azijn in…). Kortom: iedereen die ook maar iets met Frankrijk heeft, zal werkelijk genieten van dit boek. Het is één grote, heerlijke, francofiele smaakreis.

François-Régis Gaudry, Bon Appétit, 312 p., isbn 978 90 5956 710 8, prijs € 34,95

 

· ·

Comments are closed.