Brooklyn Bartender, een moderne gids over cocktails | Boekenmaand #4

471

brooklyn-bartender_voorplatWaar ga je heen als je jong en hip bent en dol op cocktails? Naar New York, en ook nog specifiek naar Brooklyn. Dat is in ieder geval wat het boek Brooklyn Bartender me leerde. Bevestiging kreeg ik van zoonlief, die de bar tend bij een hippe jonge Utrechtse horecagelegenheid en bovendien regelmatig voor The Shaker Boys werkt. Zelfs een cocktail heeft hij al op zijn naam; deze wordt nu geserveerd in het restaurant van het Scheepvaartmuseum. Deze ervaren 25-jarige bevestigde mij dus dat New York de place to go to is als het om cocktails gaat. Daar zijn cocktails ontstaan, tijdens de Drooglegging, wist hij me ook nog te vertellen, en daar beleven cocktailbars nu een enorme hausse. Tot tien jaar terug was dat nog vooral in Manhattan, maar inmiddels zijn de hipste barren aan de overkant van de East River te vinden. Dat laatste leerde ik dan weer uit het voorwoord van Brooklyn Bartender.

Echt een leuk boek

Zoonlief beoordeelde ook het boek: ‘Mooi geïllustreerd, hip vormgegeven, veel informatie. Laagdrempelig, helder geschreven, aansprekend. Echt een leuk boek om zelf thuis cocktails te leren maken. Maar ook voor beginnende bartenders, goed studiemateriaal. Alles staat erin: basics, bitters, siropen, shrubs, de nieuwe trend om brandewijn in te zetten, klassiekers, de keuze van de bartender, achtergronden etc.’ (Je snapt wel in wiens boekenkast Brooklyn Bartender straks staat…).

Brooklyn Bartender werd geschreven door culinair journaliste Carey Jones, die zelf in Brooklyn woont. Haar moderne gids over cocktails en drank geeft recepten van 45 cocktailbars, in totaal zo’n 300 stuks. Die vormen het grootste deel van het boek. Daarnaast zijn er profielen van die cocktailbars, quotes van de bartenders, en veel kaders met achtergrondinformatie. Ordening van de recepten is op alcoholische basis: onder andere gin, wodka, whisky, rum en zelfs bier en wijn. Een afsluitend hoofdstuk gaat in op de overige benodigde ingrediënten.

Redneck Hot Tub

Het bier en wijnhoofdstuk had mijn grootste belangstelling. Naast rosé en sherry blijken vooral mousserende wijnen voor cocktails gebruikt te worden. Heel dorstlessend lijkt me de Redneck Hot Tub. Daarvoor heb je nodig: 30 ml Aperol, 60 ml rosé en sodawater. Voeg de Aperol en de rosé toe aan een whiskyglas met ijs. Vul aan met sodawater en garneer met een schijf sinaasappel. Cheers!

Carey Jones, Brooklyn Bartender, isbn 978 90 5956 708 5, prijs € 24,95

 

Wil je meer wetenover cocktails en mixdranken? Lees dan hier verder:

Lets mix! From mulsum to Mari

Vermut en andere trendy drankjes

 

· ·

Comments are closed.