Digitale wijn(web)winkelgids: The Porto Connection

500

Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee papieren gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? In deze allerlaatste episode van de Digitale wijn(web)winkelgids is het woord aan Hans en Ester Crena Uiterwijk van The Porto Connection.

Op hun frequente reizen door Europa en vooral Portugal maakten Hans en Ester Crena Uiterwijk kennis met veel bijzondere wijnen. Omdat Portugese wijnen in Nederland naar hun mening een ondergeschoven kindje zijn, besloten ze een aantal wijnen te gaan importeren.

‘Mijn beste zakelijk relatie uit Porto vertelde over Portugese wijnen. We raakten enthousiast en zijn er als grapje mee begonnen. Maar al snel bleek het een soort gat in de markt. Kennis over wijn bouwden we op door veel proeven, en uitleg van de producent. We zijn gestart in 2014, en besloten te kiezen voor een toegankelijke wijn in een bepaalde prijsklasse, die weinig uitleg behoeft. Wij hebben gekozen voor één wijnhuis, Montes Ermos. Het fijne hiervan is dat we focus kunnen houden. Onze doelgroep is het middensegment. Mensen die wijn kopen tussen de 8 en 15 euro per fles. We zijn begonnen met verkoop aan vrienden, maar inmiddels verkopen wij ook aan restaurants en zakelijke klanten.’

Geproefd

Montes Ermos is een grote coöperatie in de Douro, vlak aan de Spaanse grens. Dit stuk van de rivier is internationaal gezien vrij onbekend. De wijngaarden worden omringd door het indrukwekkende landschap van het Nationaal Park van de Douro.

Montes Ermos Reserva Blanco 2015
Blend van autochtone rassen als rabigato, viosinho en codega de larinho. Duidelijk op hout gerijpt, met stevige houttonen in neus en mond. Prettige wijn, soepel, en mild, uiterst toegankelijk.

Montes Ermos Touriga Nacional 2014
Fruitige cépagewijn, soepel en licht, weinig complex. Tonen van vanille en donkerfruit.

Montes Ermos Colheita 2014
Blend van touriga nacional, touriga franca, touriga roriz. Geuren van rijp jammy fruit, met wat kruidigheid. In de mond fruitig en toegankelijk, met milde zuren, wat drop in de afdronk, tannines niet heel uitgesproken, redelijke structuur. Een prettige tafelwijn.

Montes Ermos Gran Reserva 2012
Eveneens een blend van lokale rassen. Mooi donkerrood van kleur, geconcentreerd in de neus. Romig, met veel fruit en iets rokerigs. In de mond soepel, pittig. Rijpe pruimen, kersen, toefje bramen.
Mooie wijn die bij veel mensen in de smaak zal vallen.

Dit was de laatste aflevering in de Digitale wijn(web)winkelgids. Eerdere afleveringen zijn hier te lezen. In een andere vorm zal de rubriek echter voortgezet worden op I Love Food & Wine. Het proefteam van I Love Food & Wine zal wijnen van kleine en grote importeurs en webwinkels gaan beoordelen, samen met de redactie zullen de interviews tot stand komen.

 

· ·

Comments are closed.