• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: de tranen van Jezus

28 juni 2009 door Mariëlla Beukers

Zo af en toe koop ik zomaar, op de gok, een doos wijn waarvan de inhoud me alleen al op de beschrijving aanspreekt. Ergens dit voorjaar had Incontro een spannende proefdoos met Italiaanse wijnen, die ik op de een of andere manier móest aanschaffen. Het bleek een goede aankoop, er zijn al diverse prima flessen van genuttigd.
Vanavond was het de beurt aan de wijn met de prachtige naam Lacryma Christi del Vesuvio 2006 Rosso, van Cantine Caputo. Lacryma Christi del Vesuvio is de aanduiding van de DOC, het herkomstgebied. Zoals de naam al zegt: op de uitlopers van de Vesuvius, onder Napels, in Campanië.

We waren zeer aangenaam verrast door deze wijn. De kleur vertoonde duidelijk enige ontwikkeling: helder roodbruin. Ook in de neus kwam die ontwikkeling terug. Naast frisse tonen van bosaardbei en ander bosbes kwam ons een heel klein beetje kruidnagel tegemoet, heel subtiel en net genoeg om de wijn ook als kruidig te omschrijven. In de mond bleek de wijn uiterst fris, met sappige zuren, een goede structuur zonder opvallende of overdadige tannines, en ondanks de opnieuw aanwezige duidelijke ontwikkeling toch ook een verrassende jeugdigheid en fruitigheid. De afdronk was prettig, niet te kort maar ook niet heel erg lang. Wat ons betreft is de Lacryma Christi zijn prijs van net geen tientje helemaal waard.

De druivenrassen kon ik al proevend niet thuisbrengen. Later bleek het om 80% piedirosso en 20% aglianico te gaan, twee inheemse druivenrassen. Over de vinificatie heb ik niets kunnen vinden, maar een houtrijping heeft de wijn waarschijnlijk wel ondergaan. Ik vermoed op de grote houten botti die ik op een foto op de website van Caputo, een modern en groot bedrijf, vond.
De naam Lacryma Christi betekent tranen van Christus. Op de site van Incontro wordt de volgende verklaring gegeven: de tranen die Jezus liet, nadat Lucifer een deel van het paradijs had gestolen om de Golf van Napels te vormen. De tranen brachten het land vruchtbaarheid en maakte het geschikt voor wijnbouw. Poëtisch, nietwaar?

Categorie: Proeven Tags: Italië

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    22 mei 2010 om 12:21

    Wáár kan ik in Amsterdam lacrima christi aanschaffen?

  2. Mariëlla zegt

    25 mei 2010 om 11:49

    Incontro levert ook naar Amsterdam 😉

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in