De Grote Hamersma 2017 | Boekenmaand #3

570

hamersma_voorplatAltijd goed om bij te blijven wat er in gidsenland gebeurt. Want De Grote Hamersma is dit jaar wel écht een allesomvattend jaarboek geworden, zo lijkt het. Niet alleen de lekkerste wijnen onder de 5 euro staan erin, maar ook die tussen 5 en 10 euro én heel exclusieve vondsten. En niet alleen van supermarkten, maar van tout wijnverkopend Nederland, krijg ik de indruk.

Samen met culinair journalist Esmee Langereis beschrijft Harold Hamersma in deze editie van zijn wijngids 3305 wijnen, waarvan ‘slechts’ 817 uit de supermarkt. 781 wijnen zijn biologisch, 665 kregen er een ster – een wijn die opvallend goed is, in zijn soort, voor zijn druif, voor zijn regio en/of voor zijn prijs. Naast wijnen van supermarkten worden die van slijterijketens, speciaalzaken en internetaanbieders onder de loep genomen. Ik kwam tal van oude bekenden tegen, waarvan diverse digitale wijnwebwinkels die ook al in mijn eigen gidsjes hebben gestaan en inmiddels de top van het Nederlandse aanbod leveren.

De gids begint met elf toppen: een Top 100 Sterwijnen en 10 Top 25-en met de beste Riesling, Merlot, mousserende wijnen etc… Daarna volgen wijnbeschrijvingen geordend op winkel: van Albert Heijn tot Zekvinos. Per winkel zijn de wijnen geordend op land en kleur, helder en overzichtelijk. Een wijn van 5 euro kan daardoor rustig gevolgd worden door een van 25 (of nog meer). De registers zijn uitgebreid: er zijn registers voor 12 categorieën. 0-5 euro rood, 0-5 euro wit, 10-15 rood, 10-15 wit etc….

Het leukst is misschien nog wel het wijnwoordenregister. Ik heb me een aardig tijdje onledig gehouden met het lezen van de lemma’s en vervolgens te raden wat voor wijn daar nu weer mee bedoeld zou zijn. Perenijslikje, Sloeberstreek, Terug leunende bitters, Thuisdruif, Ritalin behoeftig… Esmee en Harald moeten regelmatig in een deuk gelegen hebben. Maar dat is ze wel toevertrouwd. Een prima nuttig én humoristisch cadeautje voor in schoen, zak of onder de boom. Want er wordt al serieus genoeg over wijn gedaan.

Harold Hamersma en Esmee Langereis, De Grote Hamersma 2017, isbn 978 90 5956 713 9, prijs € 24,95

· ·

Comments are closed.