Wijn!verleden

ansicht-wijnverleden-voorkaSamen met Manon Henzen van eet!verleden richtte ik Wijn!verleden op. Wijn!verleden selecteerde tien historische wijnen met de smaak en kwaliteit van nu.

Hoe smaakte een glas Rijnwijn aan het middeleeuwse hof van de bisschoppen van Utrecht? Waren die witte wijnen in de Hollandse Gouden Eeuw echt zo zoet? En waarom verbood hertog Filips de Stoute van Bourgondië in 1395 de Gamay? Wijn!verleden speurt naar historische wijnen met karakter én verhaal en laat je proeven van eeuwenoude smaken. We bieden historische wijnen waarmee je de smaak van voorbije eeuwen voor even herbeleeft. Neem een kijkje in onze webshop, of kom langs in het historisch kookatelier in Nijmegen, Franseplaats 1.

2028Advies

Bij een historisch diner hoort natuurlijk een wijn die bij het eten past. Maar net zo belangrijk is het dat die wijn een relatie heeft met het historische gerecht! Wat dronken de Romeinen bij hun feestmalen? Wat schenk je bij een menu geïnspireerd op de Gouden Eeuw?

Graag adviseer ik organisatoren van historische diners over de keuze van de wijn. Samen kijken we welke wijnen passen bij de gerechten en bij het betreffende historische tijdperk. Ik kan u vervolgens helpen de wijnen in te kopen. Tot slot verzorg ik met plezier én kennis van zaken korte beschrijvingen voor de menukaart of het programmaboek.

Proeverijen en lezingen

Met plezier organiseer ik een proeverij of lezing voor u. Mijn specialiteit is een lezing met proeverij van wijnen die in het verleden ook al gedronken zouden kunnen zijn! Geschonken wijnen kunnen bijvoorbeeld zijn van het oude druivenras Elbling, of van de muskaatdruif, die al eeuwen geweldige zoete wijnen produceert.

Een greep uit de opdrachtgevers:

  • Ketels aan de kade 2014, Rotterdam
  • Stedelijk Museum Alkmaar, lezing en proeverij ism Eet!verleden
  • Romeinenfestival 2014, Nijmegen
  • Onno Kleyn’s Okuralezingen, 2014: Wijngeschiedenis
  • Museum Dorestad, Wijk bij Duurstede
  • Het Utrechts Archief
  • Firapeel, Vereniging voor Mediëvistiek, samen met culinair historica Lizet Kruyff
  • Festival Gebroeders van Limburg 2012, Nijmegen
  • Wijngaard Hoog Beek en Royen, Zeist

Interesse in zo’n lezing proeverij? Neem contact op!

Ook een inleiding op een themaproeverij kan ik verzorgen, zoals een toelichting op de wijnen van een bepaald land, streek of producent!

Contactgegevens

Mariëlla Beukers

Schiermonnikoog 7
3524 AH Utrecht
+31 6 10621640
mariella@wijnkronieken.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.