• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads
  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

Hugh Johnsons Wijngids 2016

13 december 2015 door Mariëlla Beukers

9789000346790_downloadDe fans zijn in gespannen afwachting, en komende week is het zover. Dan komt de zevende Star Wars-film in roulatie, 38 jaar na A New Hope, die in mei 1977 in première ging. Uit dezelfde tijd dateert de eerste editie van een wijngids die de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson nu al bijna 40 jaar jaarlijks publiceert. In de Wijngids 2016, die onlangs ook in het Nederlands verscheen, haalt Johnson zelf die memorabele gebeurtenis van 1977 aan: ‘Ik ben in dezelfde tijd begonnen als Star Wars en de Concorde. Welke andere terreinen hebben in die jaren zo veel uitbreiding en zo veel veranderingen doorgemaakt als de wijnwereld?’ En als er iemand dat kan weten, dan is het Johnson wel!

Zoals in iedere editie passeren in de Wijngids 2016 duizenden wijnen en producenten de revue en komen wijnlanden, druivenrassen en oogstjaren aan bod. Van groot nut zijn de kwaliteitsbeoordelingen van de wijnen, en de adviezen over de drinkbaarheid van diverse oogstjaren. Vergeleken met de laatste editie die ik in huis heb, 2012, heeft Mexico als wijnland een eigen plekje gekregen, en is er veel meer aandacht voor de wijnlanden van Zuid-Amerika. In de Inleiding wordt aandacht gevraagd voor een speciaal land, Griekenland. ‘De ontdekking van de potentiële topkwaliteit in Griekenland was de grootste verrassing van allemaal, en zijn nagenoeg onbeproefde inheemse soorten een van de meeste interessante nieuwe bronnen.’

Zoals altijd komt ook wijn en spijs weer aan bod, bij ons thuis een geliefd en vaak geraadpleegd onderdeel. Het beslaat slechts 18 van de 448 pagina’s, maar daarmee alleen al bewijst het boek regelmatig zijn nut. Wat waren ook al weer de klassieke combinaties bij een Barolo of Condrieu? Of, vanuit het gerecht geredeneerd: wat smaakt er bij de mosselen?
Johnson licht de oogst van 2014 toe, en kijkt nog eens kritisch naar de oogst van 2013, met nieuwe kennis over hoe de wijnen zich ontwikkelen. En dit jaar is er extra aandacht voor Riesling, waar ik persoonlijk, als groot Riesling-fan, erg blij mee ben.

De gids is al vele jaren een betrouwbaar kompas voor zowel doorgewinterde kenners als beginnende wijnliefhebbers. En ook ik kan alleen maar zeggen: in de boekenkast van een echte ‘wine lover’ mag deze publicatie niet ontbreken.

Hugh Johnsons Wijngids 2016, uitgegeven door uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, isbn 978 90 00346790, 448 pagina’s, prijs € 22,50

Categorie: Beleven Tags: Hugh Johnson, wijnboeken, wijngids

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in