Op naar Turkije, op naar EWBC 2012

997

Vandaag reis ik af naar Turkije, naar de vijfde European Wine Bloggers Conference (EWBC) in Izmir. Wat alle 200 deelnemers uit 37 landen met elkaar gemeen hebben, is hun passie voor wijn en de wens die passie met elkaar te delen, vooral via het internet. Dat kan zijn via blogs, Facebook, Twitter, webwinkels etc…  Dit jaar worden we verwend met een aantal zeer boeiende sprekers: Randall Grahm bijvoorbeeld, en José Vouillamoz, mede-auteur van Wine Grapes. Tim Atkin zal er zijn, en Jamie Goode; Patrick McGovern, Joel Butler, Andrew Jefford, Alder Yarrow en nog vele, vele bekende en minder bekende wijnkenners meer.

Het zal gaan over wijn, uit Turkije en omringende landen. Thema is Sources: Turkije is één van de landen van waaruit de wijnbouw naar Europa is gekomen. We zullen wijngaarden bezoeken, wijnen proeven en kennismaken met de Turkse keuken. En wij zullen oude en nieuwe vrienden ontmoeten, praten over wijn, van wijn genieten, onze passies delen. Voor velen – en ook voor mij – is dat laatste, het contact met wijnvrienden van over de hele wereld, een van de belangrijkste aspecten van de conferentie.

Dit jaar ben ik nu eens niet de enige deelnemer uit Nederland: Natasha ter Haar reist samen met mij naar Izmir. Irene de Vette, auteur van de Wijnalmanakscheurkalender 2013 komt vanuit Rome, en Pieter Smits vanuit de Elzas. Samen met diverse andere Nederlanders die in het buitenland wonen en met Luciana Braz, een Brazilaanse die in Eindhoven woont, zullen we de eer van de Nederlandse wijncommunicatie hoog houden.

Na mijn bezoek volgen er uiteraard diverse verslagen. Eén verslag dat ik wil schrijven is over het belang van Turkse wijn. Heeft het zin dat een land als Turkije, waar de interne wijnconsumptie toch beperkt is door regels vanuit de islam, wijn produceert? En waarom komt er Turkse wijn naar Nederland? Waarom zou je een fles Turkse wijn aan tafel bestellen, en niet gewoon iets uit Frankrijk of Italië?  Als jullie daar al ideeën over hebben, hoor ik ze graag!

Zo, en nu de koffer dicht en op pad. Mijn chauffeur staat zo voor, en ik heb er zin! Tot over een week! (En wil je me volgen in Turkije, kijk dan vooral op Facebook of Twitter. Met de hashtag #ewbc tref je alle relevante tweets.)

· · ·

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *