Perfecte aspergewijn: Manoir Grignon Muscat Sec

415

Ieder jaar vind ik het weer grappig: wijnen die uitgeroepen worden tot dé aspergewijn. Feit is natuurlijk dat er niet slechts één absolute wijn voor asperges is. Het is maar welke wijnen het proefpanel voor zich krijgt. En het is maar hoe je de asperges klaarmaakt, laten we dat ook niet vergeten!

De Verenigde Vinologen Nederland (VVN) organiseerden ook dit jaar weer een verkiezing om de ‘beste’ aspergewijn te vinden. Al die gediplomeerde proevers samen kozen als winnaar Manoir Grignon Muscat Sec 2016, ingezonden door Abels Wijnen. Een Franse wijn dus, en nu eens niet uit de Elzas, maar uit omgeving van Limoux en Carcasonne. Grappig is ook dat het juist de Muscat Sec is die in de Elzas vaak bij de asperges wordt geschonken, terwijl Nederlanders meestal voor Pinot Blanc gaan. Ik mocht de Manoir Grignon Muscat Sec thuis proeven, en dronk hem met traditioneel klaargemaakte asperges: met krieltjes, ham en een saus van boter, fijngesneden ei en peterselie. Een fijne en mooie combinatie! De VVN had de wijn geproefd bij drie verschillende gerechten, en het feit dat deze wijn is verkozen, zegt dus in ieder geval dat het bij asperges een uitstekende keuze is, hoe je ze ook klaarmaakt.

Onze bevindingen van de Manoir Grignon Muscat Sec: een kruidig en druivig aroma, met hints van nootmuskaat en peper. In de mond een elegante wijn, vol en met veel fruit, milde zuren en stevige bitters in de afdronk. Ook na een aantal uren open staan, blijft de wijn fris en kruidig. En dat voor een wijn uit het toch wel verre zuiden van Frankrijk, in de Pays d’Oc. Maker Alain Grignon maakt deze Muscat Sec in een ‘nieuw-wereldse’ stijl, lees ik op de website van Abels Wijnen. Dat kan kloppen, en daardoor combineerde hij waarschijnlijk ook goed bij onze wat vettere combinatie (ei en boter). Dus wat mij betreft: er zijn meer aspergewijnen, maar Manoir Grignon Muscat Sect is een perfecte en uitstekende keuze!

Manoir Grignon Muscat Sec 2016, Pays d’Oc. Verkrijgbaar bij Abels Wijnen voor € 6,95 per fles. Tot 24 juli geldt een speciale actie: €5,- korting op een doos Manoir Grignon Muscat Sec (van € 41,70 voor € 36,70). Gebruik code: aspergewijn bij bestelling via de site. Voorwaarden: 1 code per persoon per adres | niet geldig met overige acties | geldig tot en met 24 juli 2017 | bij aankoop van meerdere dozen geldt de code slechts voor één doos (6 flessen).

 

·

Comments are closed.