• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Slow Food Frühburgunder Forum

27 maart 2007 door Mariëlla Beukers

Rare en minder bekende druiven zijn een zwak van mij. Met veel plezier heb ik dan ook samen met Anda Schippers het afgelopen weekend een reisje naar het Frühburgunder Forum in Kloster Marienthal in het Duitse Ahrdal georganiseerd. Dit dal van de rivier de Ahr ligt op een uurtje rijden van Venlo en is te beschouwen als de achtertuin van Bonn. Ze maken er vooral rode wijnen van onder andere spätburgunder – wat de Fransen pinot noir noemen.

Samen met een twaalftal Slow Foodies uit Nederland hebben we dit weekend kennis gemaakt met een druif die echter sinds de jaren tachtig in de Ahr furore maakt: de frühburgunder. In de jaren vijftig was deze vroegrijpende kloon van de spätburgunder zo goed als verdwenen. Wetenschappers van Geisenheim, het bekende Duitse Wijnbouwinstituut, wisten echter te achterhalen waarom de soort met uitsterven bedreigd werd. Ze schakelden het virus dat de bladeren aantastte uit en leverden gezonde klonen van de soort aan de wijnbouwers in het dal.

Slow Food nam enkele jaren geleden de druivensoort in haar Ark van de Smaak op, om zo het voortleven van deze bijzondere wijn te waarborgen. Dit weekend werd het eerste Forum rondom de druif georganiseerd; diverse lezingen werden gehouden en de bezoekers konden kennis maken met Frühburgunders van zestien producenten.

Het Forum werd gehouden in het eeuwenoude klooster Marienthal, gelegen in een kloof aan de noordkant van het prachtige wijngebied. Vanuit ons overnachtingadres in Dernau liepen we er zaterdagmorgen in een kwartiertje heen. Binnen wachtte ons een zeer enthousiaste schare proevers, eigenlijk veel te veel voor de kleine proefruimte. Zelf heb ik dan ook slechts wijn van vijf producenten kunnen proeven. Helaas vielen niet alle wijnen in de smaak: veel producenten gebruiken kleine barriques, eikenhouten vaten van 225 liter, waardoor de wijn een zeer sterk vanille-aroma krijgt. Ik vond deze zware houttonen niet altijd passen bij de wijnen en gaf de voorkeur aan wijnmakers die hun wijnen in al vele malen gebruikte oudere vaten lagerden. De Ahrweiler Ursulinengarten 2006 van Weingut Sonnenberg in Bad Neuenahr beviel mij bijvoorbeeld uitstekend, evenals de Jubilus Frühburgunder Qualiteitswein trocken 2005 van Weingut Peter Kriechel.

Mijn favorieten zijn echter de wijnen van Werner Meyer-Näkel. Voor zowel zijn Spätburgunders als zijn Frühburgunders mag je me wakker maken. Van de Frühburgunders proefde ik de Bad Neuenahrer Sonnenberg Frühburgunder Qualitätswein trocken 2004, de topper voor meer liefhebbers binnen ons gezelschap. Op de Spätburgunder die we van Meyer-Näkel vrijdagavond bij het diner dronken, kom ik later nog terug.

Niet alle producenten van Frühburgunder waren op het Forum aanwezig. We overnachtten bijvoorbeeld in het pension van Weingut H.J. Kreuzberg in Dernau; dit wijngoed maakt zeer krachtige en indrukwekkende Frühburgunders, maar was uit principe niet aanwezig bij het Slow Food-evenement. Helaas werd ons niet helemaal duidelijk waarom. Van Kreuzberg nam ik twee Frühburgunders mee naar huis: de Classic van 2005, gerijpt op grote oude vaten, met een romige, boterige structuur en veel fruit in het aroma en de op barrique gerijpte Frühburgunder 2005, die zeker nog vier tot zeven jaar weggelegd kan worden. De laatste heb ik vooral meegenomen om eens te kijken hoe deze wijnen op barrique zich nu ontwikkelen. Het was eigenlijk de enige op barrique gerijpte Frühburgunder die me beviel.

Als laatste Frühburgunder proefden we zondag nog een kruidige, sappige variant uit 2004 van de Mayschosser Winzergenossenschaft. Helaas had deze wijn weer een vrij hoog alcoholgehalte – 14,5 % -, een euvel waar de rode wijnen uit het Ahrdal toch ook een beetje aan lijden. Over ons bezoek aan deze coöperatie zal ik nog een apart verslag schrijven.

Al met al bleek het weekend een fantastische kennismaking met een wijngebied dat eenvoudig op één dag vanuit ons land is te bezoeken. We maakten niet alleen kennis met de Frühburgunders, maar hebben ook diverse andere rode wijnen en rariteiten geproefd. Het dal heeft bovendien een aantal bijzonder goede restaurants én heel prettige wandelmogelijkheden. Over al dat andere naast Frühburgunder dat de Ahr te bieden heeft, zal ik binnenkort verslag doen.
De Frühburgunder verdient in ieder geval zijn plaats in de Ark van de Smaak, evenals een plekje in mijn wijnkast!

Voor een volledig verslag van onze reis, zie ook Aardse Genoegens, de site van Anda Schippers.

Categorie: Beleven Tags: Duitsland, wijnwandelen

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    22 november 2009 om 11:14

    Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
    Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in