Wekelijks verschijnt er op het internet heel wat nieuws over wijn, van serieuze studies naar de invloed van sulfiet tot berichten over nieuwe revolutionaire glazen of roddels over wijnpersoonlijkheden. Onder de kop Vers geperst (voorheen Vers gesurfd) iedere week een kleine selectie uit dit wereldwijde wijnnieuws.
– Chili en Argentinië zijn spannende wijnlanden, waar ik graag eens rond zou kijken. Misschien doe ik dat in de toekomst wel eens met BK Wine Tours, de wijnreisorganisatie van Per en Britt Karlsson, een Zweeds echtpaar dat in Parijs woont en werkt. BK Wine Tours kondigde eerder deze week twee nieuwe wijnreizen aan, naar Chili & Argentinië en naar Zuid-Afrika. Ik zou die beschrijvingen maar snel lezen, als je toch al plannen hebt die kant op te gaan.
– Wat er toch allemaal gerommeld werd met die accijnzen op mousserende wijn de afgelopen tijd: eerst komt het bericht dat de accijns verlaagd wordt naar het tarief van gewone wijn. Juichstemming alom! Vervolgens blijkt dat er stemmen opgaan om gewone wijn veel zwaarder te belasten, waardoor die verlaging voor mousserende wijn niets meer voorstelt, en uiteindelijk blijkt dat alle plannen van de baan zijn. Geen verlaging van het tarief van mousserende wijnen, om de overgangsregeling bij de aankoop van een nieuw huis te financieren. De slijters en wijnhandelaren waren niet blij van de week….
– Het Drentse wijnhuis de Reestlandhoeve is druk met allerhande activiteiten. Een bezoek aan de Reestlandhoeve is bovendien een leuke gelegenheid om kennis te maken met de expositie van Trix Rens die diverse objecten van keramiek langs de kikkerpoel exposeert, waar ook beelden staan van Harm Echten. In het wijnlokaal hangt een expositie van schilderijen van Jan van der Voo. Kijk voor meer informatie over de activiteiten op de website.
– In Maastricht is een oude wijngaard weer in ere hersteld. Op de Winselerhof zijn afgelopen week jonge druivenstokken aangeplant. ‘Volgens de Maastrichtse directeur van het befaamde restaurant, Bastiaan Klomp, blijkt uit oude kadastrale tekeningen dat er vroeger volop wijnbouw was rondom de Winselerhof. De naam van de hoeve verwijst met het woord Winseler (‘wijnbouwer’) naar die historie.’ Van oorsprong was de Winselerhof een herenboerderij uit de zestiende eeuw, nu is het een fraai hotel en restaurant. Bron: Maastricht Dichtbij