Wijn bij de Oosterscheldekreeft

412

Binnenkort mag ik weer. Tijdens een zeilweekend in Zeeland ga ik mij zeker weten weer te buiten aan Oosterscheldekreeft, ergens in een restaurantje in Willemstad. Op donderdag 30 maart jl. werd het seizoen van de Oosterscheldekreeft weer geopend, met tal van festiviteiten georganiseerd door de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Het seizoen loopt tot zaterdag 15 juli.


Wat ik bij die kreeft ga drinken, weet ik nog niet. Het zou de officiële kreeftenwijn kunnen zijn. Want net als voor asperges wordt er ook voor Oosterscheldekreeft een speciale wijn geselecteerd die goed past bij de verschillende bereidingen van kreeft. Terwijl er natuurlijk best veel meer wijnen bij kreeft passen.

Vermentino di Sardegna

De ‘officiële’ kreeftenwijn wordt in het jaar van verkiezing aangeboden bij het kreeftenmenu van de restaurateurs van de Kring van de Oosterscheldekreeft. Dit jaar werd een Vermentino di Sardegna 2016 van wijnhuis Contini uitgeroepen tot dé kreeftenwijn. ‘Een frisse droge witte wijn met een licht vette afdronk, die het prachtige zoetje van de Oosterschelde kreeft mooi belicht’, aldus het persbericht.

Vermentino is bekend als dé witte wijn van Sardinië. Het wijnhuis van Attilio Contini werd opgericht in 1898 en is een van de meest prestigieuze van het eiland. De wijnen worden in Nederland onder andere verkocht bij Henri Bloem, waarvan ik de kreeftenwijn (met een andere naam op het etiket, Pariglia, maar wel degelijk dezelfde wijn) mocht proeven. Wij kochten er speciaal een reeds gekookte kreeft voor, eentje uit Noord-Amerikaanse wateren. Dat het nog best een kunst is die goed klaar te maken, leerden we vervolgens. Maar de wijn smaakte er inderdaad uitstekend bij; hij leefde helemaal op bij de op de barbecue nog iets gegrilde kreeft. Onze notities: zwoel, geurend naar in de zon doorstoofde keien (ja, lach maar, daar deed het me gewoon aan denken). Droog, notig, vol en prikkelend in de mond, ook wat kruidig (groene kruiden) en peperig. Een lekker glas wijn, waar we graag nog eens van willen genieten. Maar dan bij échte Oosterscheldekreeft.

Foto: afkomstig van www.oosterscheldekreeft.nl


Comments are closed.