Wijngeschiedenis

De geschiedenis van wijn, wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie is lang en rijk. Je maakt mij helemaal gelukkig met een dag lezen, archiefspeuren en onderzoek doen. Diverse artikelen schreef ik al over wijngeschiedenis: je vindt een selectie op de pagina Publicaties.

puntneuzenIn september 2016 verscheen bij uitgeverij Loopvis Puntneuzen en kersenpitten, een boek met verhalen en recepten uit de tijd van Jeroen Bosch, geschreven door Jeroen Thijssen en Lizet Kruyff. Ik leverde een aantal kaderteksten over wijn in de middeleeuwen aan.

Verder werk ik aan een overzicht van wijn in Nederland door de eeuwen heen. Het zal in 2017 verschijnen, is de bedoeling.

Wil je meer weten over mijn activiteiten op het gebied van wijngeschiedenis, abonneer je dan op de Nieuwsbrief van Wijnkronieken.

 

 

Verder lezen over wijn- en culinaire geschiedenis? Een aantal tips!

Alice Feiring schreef een vlot en heerlijk leesbaar boek over de wijnrevival in Georgië, uiteraard uitsluitend over ‘natural wine’, For the Love of Wine.

Rod Philips’ uitstekende Short History of Wine verschijnt in een nieuwe editie, 9000 Years of Wine

Nog altijd een van de standaardwerken: Hugh Johnson’s Story of Wine

Culinaire geschiedenis
Onno Kleyn heeft al zijn culinaire kennis gegoten in de Grote Kleyn.

Regula Ysewijn maakte een heerlijk boek over de geschiedenis van de Engelse pudding, Pride and Pudding.