• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

12x Wijn Weekendje Weg in NL

14 november 2020 door Mariëlla Beukers

De timing is uitstekend: terwijl Nederlanders aangewezen zijn op eigen land voor wat vakantie en recreatie, een boek uitbrengen waarin het wijntoerisme in eigen land centraal staat. De wijngaarden en wijnen van Nederland stonden dit jaar meer dan anders in de belangstelling, enerzijds omdat de kwaliteit inmiddels vrij hoog is, anderzijds omdat veel liefhebbers dit jaar niet naar een buitenlandse wijnstreek kunnen vanwege de coronacrisis.

Schrijver en vinoloog Peetra van der Knaap publiceerde dit najaar het boek 12x Wijn Weekendje Weg in NL en biedt daarmee de wijntoerist een kleurrijk overzicht van wijngaarden en wijn van eigen bodem. Peetra bezocht daarbij niet alleen de bekende namen, maar ging ook op zoek naar nog onontdekte nieuwkomers. Bovendien biedt haar boek tips voor lunch, diner en overnachting in de omgeving van de wijngaard, om de wijnbeleving compleet te maken.

12x Wijn Weekendje Weg in NL is reisgids en en naslagwerk ineen. “Mijn doel was om voor elke Nederlandse provincie de mooiste wijngaarden en bevlogen wijnboeren uit te lichten”, vertelt de auteur en wijnliefhebber. “Maar gaandeweg ontstond er een echte gids. Zin in een wijn-weekendje-weg? Je slaat het open, zoekt een wijngaard voor in de middag, een bijzonder wijnrestaurant voor het diner en een unieke overnachting als afsluiter. En dat zijn zeker niet altijd standaard namen. Ik heb parels ontdekt die ik met iedereen wil delen.” Achterin vindt de lezer een verklarend register met alle termen en informatie, zodat ook beginnende liefhebbers met het boek uit de voeten kunnen.

“Ik ben blij om te zien dat Nederlandse wijnen op dit moment zoveel erkenning krijgen. Elke provincie kent wijngaarden die de aandacht verdienen en boeren wiens verhaal ik wilde horen. Ja, ik heb ze allemaal zelf bezocht, de kilometerteller stond op 7.000. Maar het is zo heerlijk om juist in ons eigen land op pad te gaan, dat kan ik iedereen aanraden. Zo ontdekte ik de meest noordelijke wijngaard en ontving ik tips van de sommeliers van nu. Professionals en gastronomen die weten waar ze het over hebben. Goede wijn is een ervaring die je deelt.”

Leerzaam is 12x Wijn Weekendje Weg in NL ook. Peetra interviewde oenoloog Stan Beurskens over de verschillende Nederlandse druivenrassen en sommelier Koen van der Plas over de gastronomische inzetbaarheid van Nederlandse topwijnen. Het boek bespreekt 55 wijngaarden, die overzichtelijk te vinden zijn op de 12 toegevoegde kaarten. Peetra: “Mijn doel was om werelden samen te brengen. Wijngaarden en horeca, Nederlandse wijnen, gastronomen en sommeliers. De wereld van wijn kent allerlei facetten. Mijn boek brengt de lezer een totaalervaring.” En er is een website in het leven geroepen die begint waar het boek eindigt: wijnweekendjeweg.nl biedt actuele updates en frisse nieuwtjes.

Tot zover het aangepaste persbericht van dit nieuwe boek. Aanvullend kan ik nog melden dat ik 12x Wijn Weekendje Weg een prettige aanvulling vind op mijn eigen Wijn van eigen bodem, dat ik in 2015 samen met Irene de Vette schreef. Inderdaad staan er diverse nieuwe namen en adressen in die nieuwsgierig maken om op pad te gaan. Een daarvan heb ik al uitgeprobeerd, het prachtig gelegen Land en Boschzigt in ’s Graveland, op de buitenplaats Hilverbeek, binnen een historische moestuin en boomgaard. Een fles Souvignier Gris gekocht in de nabijgelegen landgoedwinkel ging mee naar huis. De wijnen van deze wijngaard, die onderhouden wordt door vrijwilligers, worden sinds 2011 gemaakt door Job en Neeltje Huisman van ’t Heekenbroek, zo lees ik in 12x Wijn Weekendje Weg.

© Mariëlla Beukers

Eén minpuntje wil ik melden: het boek suggereert eigenlijk dat je zorgeloos een weekendje weg kunt plannen naar een Nederlandse wijngaard. Dat veel van die wijngaarden slechts open zijn op afspraak, of slechts 1 dag per maand of zelfs per jaar (Open Monumentendag, las ik ergens), kan een fikse domper op de feestvreugde opleveren. Daar is sinds 2015 helaas nog weinig aan veranderd, aan de toegankelijkheid van de Nederlandse wijngaarden. Mijn advies: lees eerst goed waar je heen wilt, en maak die afspraak, anders sta je straks voor een dicht hek, hoe pittoresk ook…

Peetra van der Knaap, 12x Wijn Weekendje Weg in NL, Trichis Publishing, 2020, isbn  9789492881441, prijs € 24,95.

Categorie: Wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in