• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Biologische wijngaard in het Nederlands Openluchtmuseum aangelegd

6 juni 2020 door Mariëlla Beukers

Afgelopen donderdag 4 juni reisde ik in alle vroegte naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daar werden die ochtend de eerste wijnstokken geplant van wat op termijn een (deels) ommuurde biologische wijngaard wordt. Onder het toeziend oog van wijnmaker Adam Dijkstra van De Colonjes en initiatiefnemer Henk Oost, beheerder van de wijngaard op landgoed Mariëndaal, gingen de eerste stokken de grond in. In totaal komen er voorlopig vijftig stokken souvignier gris. Voor de toekomst komen er mogelijk nog een aantal historische klassieke druivenrassen.

Stokken souvignier gris, klaar om geplant te worden

Met het aanplanten van deze wijngaard gaan het Nederlands Openluchtmuseum en Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) een langdurige en duurzame samenwerking aan om kennis uit te wisselen over de (geschiedenis van) de wijnbouw in Nederland. En ondergetekende deelt natuurlijk graag haar onderzoeksresultaten met zo’n prachtig project. Het hertogdom Gelre kende net als veel andere delen van het huidige Nederland in de middeleeuwen ook ‘wijngaarden’, waaronder die bij kasteel Rosendael, nu beheerd door GLK. Voor het Openluchtmuseum is echter vooralsnog de moderne wijnbouw, nu ruim vijftig jaar geleden in Limburg begonnen, aanleiding om de stokken aan te planten.

Operationeel directeur van het Nederlands Openluchtmuseum Joop Bergevoet: “Als museum van het alledaagse leven brengen wij de verhalen uit het verleden tot leven en geven ze door. Dat hebben wij gemeenschappelijk met Geldersch Landschap & Kasteelen. Door vandaag samen de eerste wijnstokken te planten vertellen we het verhaal van de rijke geschiedenis van wijnbouw in dit gebied. De kennis uit het verleden en het heden wordt gebruikt om in de toekomst duurzaam te produceren.”

Peter van den Tweel, directeur GLK (links) en Joop Bergevoet, operationeel directeur NOM, planten de eerste stokken souvignier gris

Meer dan vijftig jaar wijnbouw in Nederland

Vanaf de jaren zeventig van de twintigste eeuw is wijnbouw terug op Nederlandse bodem. Tot in de middeleeuwen waren wijnstokken aangeplant op Nederlands grondgebied in de nabijheid van kloosters, kastelen en op landgoederen. Waardoor de wijnbouw leek te verdwenen, is nu onderwerp van mijn onderzoek. Onze wijnbouwtraditie is daarmee relatief jong en niet gebaseerd op eeuwenlange ervaring, zoals in Frankrijk of Duitsland. Veel Nederlandse wijnbouwers kiezen pragmatisch voor druivenrassen die het best gedijen in hun regio en zetten in op duurzaam bodemgebruik. Henk Oost van Wijngoed Mariëndaal en initiatiefnemer van het project in het Openluchtmuseum: “We hebben hier gekozen voor souvignier gris, een van de nieuwste druivenrassen die in Nederland worden aangeplant. In eerste instantie vijftig stokken, die op moderne manier zullen worden gesnoeid en geleid. Dat wordt in de komende periode langzaam uitgebreid. Ook hopen we nog een stenen muur te gaan bouwen waarlangs druiven geleid kunnen worden. Naar verwachting worden in 2023 de eerste wijnen uit het Openluchtmuseum geproduceerd.” Voor die wijnen en ander technisch advies is Adam Dijkstra bij het project betrokken.

Adam Dijkstra licht samen met Henk Oost toe hoe zo’n stek eruit ziet.

Wijnbouw tegen verdroging van (landbouw)grond

De laatste jaren valt er naar verhouding steeds minder regen wat, met name in Oost-Nederland, leidt tot een droge en verschraalde bodem. Biologische wijnbouw met permanente bodemvergroening draagt bij aan het stabiliseren van de waterhuishouding in de bodem en helpt verdroging van landbouwgrond tegen te gaan. Het verhoogt de bodemdiversiteit en houdt het bodemleven actief. De permanente vergroening gaat zo erosie tegen en verlaagt tevens de bodemtemperatuur aanmerkelijk. Peter van den Tweel, directeur van Geldersch Landschap & Kasteelen over het project: “Dit past heel goed in onze missie. Samen met onze partners (pachters), waar Wijngoed Mariëndaal er één van is, zien wij het als onze taak om de grond op een duurzame wijze te beheren en zo op een verantwoorde manier te behouden voor de generaties na ons. Wij laten het natuurlijke en culturele erfgoed onder de mensen leven en geven het door. In deze mooie samenwerking met het Openluchtmuseum en Wijngoed Mariëndaal maken wij de geschiedenis van de wijnbouw in Nederland tastbaar voor publiek, met een duidelijke verbinding naar het heden.”

Nadat de beide directeuren de eerste stokken hadden geplant, mocht ik met behulp van een grondboor ook een souvignier gris de grond in helpen. Geeft toch wel een goed gevoel, dat er nu in het Nederlands Openluchtmuseum een wijnstok staat die ik zelf geplant heb. Binnenkort snel maar weer eens gaan kijken…

Tweede van links, mijn stokje…

Categorie: Nederlandse wijn, Wijngeschiedenis Tags: GLK, Openluchtmuseum, souvignier gris, wijnstokken

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2022 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in