• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blanquette de Limoux: een mooi alternatief

13 december 2007 door Mariëlla Beukers

100-0028Bubbels, cava, sparkling, spumante, crémant, sekt, schuimwijn, vonkelwijn, prosecco, champagne: op dit moment staan de wijnen met koolzuur, natuurlijk of kunstmatig toegevoegd, weer volop in de belangstelling in Nederland. Hét moment van het jaar waarop bubbels genuttigd worden nadert en de publiciteitsmolen draait op volle toeren. Traditioneel is het natuurlijk champagne wat er ontkurkt wordt met Nieuwjaar, maar veel mensen vinden champagne te duur óf vinden, met een van mijn medeproevers, mijzelf en vele anderen, dat champagne na Bordeaux waarschijnlijk wel de meest overgewaardeerde wijn ter wereld is.
Champagne is overigens niet alleen maar duur vanwege een imago: een kilo goede druiven kost in de Champagne meer dan zes euro en er zijn 1,5 kilo druiven nodig voor één fles champagne. Daarnaast is de accijns op mousserende wijn in Nederland € 1,51; alleen daarom al kan een fles champagne nooit echt goedkoop zijn.
Dit gezegd hebbende, wil ik niet ontkennen dat er fantastische wijnen uit Champagne komen. We proefden er afgelopen maandag bij Martijn een aantal mooie voorbeelden van, zoals de Philipponat Royal Reserve Grand Cru, Brut, de winnaar van het door Perswijn georganiseerde evenement Champagne aan Zee. Wist je dat deze fraaie champagne met zijn mineralige, zilte en ontwikkelde karakter geweldig smaakt bij zelfgemaakte olijventapenade en stokbrood?

We proefden afgelopen maandag naast vijf champagnes ook twee cava’s, één prosecco, één crémant, één sparkling uit Tasmanië en drie andere mousserende wijnen. Slechts één van die wijnen wil niemand op een feestje tegenkomen. Waarschijnlijk was er met die wijn iets mis, want de geur van verbrande haren, rubber en andere onfrisse zaken kon ons geen van allen bekoren. Maar alle andere wijnen, van de simpele prosecco van Albert Heijn tot de Cordo Negro Cava van Freixenet en de Jansz Premium Non Vintage Brut Cuvée uit Tasmanië (een product van champagneproducent Roederer) waren goed gemaakt en prettig te drinken. De één was wat minder spannend dan de andere, maar we willen ze over het algemeen allemaal best nog eens drinken.
Als we echt moesten kiezen, denk ik dat er twee champagnes en twee Blanquettes de Limoux over zouden blijven. Zowel de Champagne Brut van Michel Dervin (nog geen Nederlandse importeur) als de Carte d’Or Brut van Drappier (Bloem) kregen van ons allen prima beoordelingen.

Maar de grote verrassing – voor mij in ieder geval en ik dacht ook voor de anderen – waren een tweetal wijnen van Domaine de la Maurette uit de AOC Blanquette de Limoux, in het zuiden van de Languedoc. De wijnen worden geïmporteerd door proefgroeplid Martijn, die met zijn bedrijf A2Vins gespecialiseerd is in wijnen uit de Limoux.

In Limoux houden ze vol dat zij de uitvinders van de méthode traditionelle zijn, waarbij de wijn na een eerste gisting op vat ook nog een tweede gisting op fles doormaakt. In de Champagne werken ze eveneens volgens deze methode, maar geven ze de eer aan hun Dom Perignon, die leefde eind 17e, begin 18e eeuw. Wat er ook van zij: in Limoux kunnen ze uitstekende mousserende wijnen maken. Veelal wordt er de plaatselijke mauzacdruif voor gebruikt, eventueel aangevuld met chardonnay en chenin.
We proefden van Domaine de la Maurette twee wijnen, één gemaakt op de champagne-manier (méthode traditionelle dus, met twee gistingen) en één gemaakt volgens de méthode ancestrale, waarbij de wijn vlak voor het einde van de eerste gisting gebotteld wordt en er geen tweede gisting meer plaatsvindt.
Beide wijnen hadden een heel verschillend karakter: de Ancestrale was een serieuze wijn, heel subtiel, gerookt, fruitig, complex, met een lange afdronk. Hij smaakte heerlijk bij de houmous (kikkererwtenpasta) van de Turkse groenteboer!
De Tradition daarentegen was een heel vrolijke wijn, vol sappig fruit, met de geur van appelmoes, maar toch heel fris. Het is een echte allemansvriend, maar wel een goede. Vanmiddag gaat hij open, op een afdelingsfeestje!

Een serieus advies tot slot van deze bubbelbijdrage: denk eens aan een Blanquette de Limoux als je geen champagne wilt aanschaffen de komende weken. Het is een uitstekend alternatief!

Categorie: Proeven Tags: Blanquette de Limoux, Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. Mariëlla zegt

    16 december 2007 om 10:25

    Nagekomen bericht: de Champagne van Dervin gaat door A2Vins geïmporteerd worden.

  2. Mariëlla zegt

    16 december 2007 om 10:27

    In mijn mailbox vond ik de volgende reactie op deze bijdrage:

    “Je meldt op je blog trouwens dat ze in Limoux vinden dat ze de
    uitvinders zijn van de méthode traditionelle. Dat is niet helemaal
    waar. De Limouxin beweren dat blanquette de oudste mousserdende wijn ter wereld is en dat Pérgignon hun (ancestrale-)procedé heeft afgekeken. Later is daar (in de Champagne of in Engeland?) de méthode tradidionelle (mét tweede gisting op fles) uit voortgekomen.
    En de méthode Ancestrale is – denk ik -nu ook niet meer zo authentiek;
    zonder toepassing van het dégorgement (uitvinding van Veuve Clicquot)zou de wijn troebel zijn van de gistresten…
    Het laatste woord is er nog niet over gezegd.”
    Het bericht kwam van Martijn, eigenaar van A2Vins.

  3. Robèrt zegt

    17 december 2007 om 23:12

    Dom Perignon heeft echt de “Champagne” niet uitgevonden.
    Moët&Chandon blijft dit verhaal maar promoten omdat het zo leuk klinkt.

    Wie het nu precies heeft uitgevonden zal wel een vraag blijven.
    Bubbels in wijn was vroeger een groot probleem.
    Knallende flessen tot gevolg.

    Neemt niet weg dat bubbels, welke dan ook, een heerlijk drankje is!

Primaire Sidebar

Wijnkronieken, het boek!

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire reizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), workshops en proeverijen door Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2021 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in