• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Brut de Mer: een wijn van eigen (zee)bodem

9 mei 2023 door Mariëlla Beukers

Het duurt nog even, maar volgend jaar om deze tijd kunnen we proosten met wijn van eigen zeebodem. De Nederlandse wijnmakers Stan Beurskens (Wijndomein St. Martinus in Zuid-Limburg) en André Vink (Wijndomein En Passant in Zeeland) hebben samen met het bedrijf Neeltje Jans Mosselen de handen ineen geslagen voor een bijzonder project: wijn uit zee.

Tewaterlating

Donderdag 4 mei 2023 werden 876 flessen mousserende wijn te water gelaten in de Oosterschelde. Op een diepte van 15 meter wordt de mousserende wijn, gemaakt van druiven die in 2022 werden geoogst, een jaar lang gelagerd. Op deze diepte is er 1,5 bar tegendruk en een constante temperatuur. Daarnaast komt er geen zuurstof of licht bij de wijn en vindt er dus geen oxidatieve veroudering plaats. Door de lichte deining blijft de gist continue in beweging, met als positief effect: meer gelaagdheid en complexiteit van de wijn.

Aanleiding

Nederland heeft al eeuwenlang een uitdaging met water. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat we te maken kregen met een stormvloed. Maar ook Limburg heeft in 2021 te maken gehad met een catastrofe door het water. Hoe mooi is het dan om eens niet te vechten tegen het water, maar om ermee samen te werken! De Zeeuwse slogan ‘Luctor et Emergo’ (ik worstel en kom boven) wordt nu letterlijk uitgevoerd.

Partners

Wijndomein En Passant ligt in Driewegen aan de Weltevredendijk bij minicamping De toffe Peer. Sinds 2010 wordt er op professionele wijze wijn gemaakt door wijnmaker André Vink die op 1,5 hectare witte en blauwe druiven teelt. Op jaarbasis is dit goed voor ca. 10.000 flessen wijn in wit, rosé, rood en mousserend. De mousserende wijn is meerdere keren in de prijzen gevallen; reden om nu de innovatie aan te gaan.

Ernst Bastemeijer, Stan Beurskens, André Vink en Erwin Bastemeijer © Tineke van der Ven

Wijndomein St. Martinus ligt in Vijlen. Sinds 1986 wordt hier wijn gemaakt en inmiddels maakt Stan Beurskens met zijn gepassioneerde team verschillende prijswinnende kwaliteitswijnen variërend van rood, wit, rosé tot mousserend. Het is een innovatief bedrijf dat het wijn maken telkens naar een hoger niveau wil tillen, ditmaal door de wijn op de bodem van de zee te lageren.

Neeltje Jans Mosselen is een schaal- en schelpdierenkweker en het enige bedrijf dat mosselen op de markt brengt onder het onafhankelijke erkende streekkeurmerk Zeker Zeeuws. De baai waarin de hangcultuurmosselen gekweekt worden, is de meest geschikte plek in Nederland om wijn in zee te lageren. In open water zijn de flessen niet controleren maar hier kunnen Ernst en Erwin Bastemeijer de wijnen van partners En Passant en St. Martinus bewaren en bewaken.

Uitdaging

Het is de eerste keer dat dit experiment in Nederland plaats vindt; de partners gaan de uitdaging aan om Nederlandse wijn naar een nog hoger niveau te tillen. Deze eerste batch van 876 flessen ‘Brut de Mer’ is dan ook een testbatch. Het is de bedoeling om bij succes de lagering op grotere schaal uit te voeren. Je kunt dit avontuur volgen via @wijnvaneigenzeebodem op Facebook en Instagram.

 

 

Categorie: Nederlandse wijn Tags: mousserende wijn, Oosterschelde, zeebodem

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in