• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Champagneglazentest op DeTasty

1 oktober 2014 door Mariëlla Beukers

coupeOoit had ik samen met Ingrid Larmoyeur (Vinissima) het idee om eens een champagneglazentest te organiseren. Helaas hebben wij nooit tijd gehad deze uit te voeren, en nu wordt dit idee opgepakt door Het Wijninstituut. Dat Wijninstituut laat in een persbericht het volgende weten:

In het begin van de twintigste eeuw waren champagnecoupes erg in de mode. In nachtclubs over de hele wereld werd tussen 1930 en1940 champagne uit dit brede ronde glas geschonken. De Fransen claimden dat de coupe naar de (linker) borst van Marie-Antoinette was gevormd. De coupe was gemaakt voor de toenmalige stijl champagne, een zoete dessert champagne, populair in de negentiende eeuw. Huidige wijnkenners vinden de coupe alleen nog geschikt voor ijs of andere desserts. Voor champagne is hij ongeschikt, want de bubbels zijn nauwelijks zichtbaar en verdwijnen snel door het grote oppervlak, dat met de lucht in aanraking komt. De laatste halve eeuw is de coupe vervangen door de flute. Lange, smalle glazen met een lange steel. Dit geeft twee voordelen: weinig contact met de lucht en een lange weg die de bubbels moeten afleggen door het glas. Op de bodem van het glas word opzettelijk een oneffenheid gemaakt, waar de bubbels beginnen. Is dit dan het ideale champagneglas? Wellicht voor simpele en droge champagnes, omdat de aroma’s geconcentreerd uit het glas komen. Maar voor de vollere en kwalitatief hogere champagnes? Waarschijnlijk zijn er betere opties, die de bubbels begeleiden en de aroma’s tot hun recht laten komen. Het zou kunnen dat een tulpglas (taps toelopend) het beste is en ook nog walsen mogelijk maakt. Het zou ook kunnen dat, met name voor gerijpte champagnes, grotere glazen beter zijn. Daarin komen de aroma’s beter tot hun recht en opent de champagne zich sneller.

Champagneglazentest
Op de culinaire consumentenbeurs De Tasty zal een glazentest worden gedaan met drie Riedel glazen: een klassieke flute, een moderne flute gemaakt op basis van bovenstaande theorie, en een afwijkend glas. Ongeveer 100 deelnemers kunnen op 11 en 12 oktober aan deze test deelnemen. Voorintekening bij de organisator van deze test, landelijke wijncursusorganisator Het Wijninstituut (www.wijninstituut.nl). Voorintekenen geeft meer zekerheid van deelname (voor 14.00 uur), via info@wijninstituut.nl

De Tasty
De culinaire consumentenbeurs De Tasty (www.detasty.nl) vindt plaats in de Jaarbeurs Utrecht.

Ik zal op De Tasty aanwezig zijn, en proberen verslag te doen van de test. Wordt vervolgd.

 

 

 

 

 

 

Categorie: Nieuws Tags: Bubbels, champagne, champagneglazen, De Tasty

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in