• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Clairet-bonbons voor Valentijnsdag

3 februari 2020 door Mariëlla Beukers

Een vrouw schenkt een man een kopje ‘chocolaat’, Jacob Gole, 1695 – 1724, Rijksmuseum

In de tijd dat clairet een bekend drankje voor de 18e-eeuwse elite was, was ook ‘chocolade’ een drank. Chocolade werd tot in de 19e eeuw weliswaar in zogenaamde ‘koekjes’ verkocht, maar die waren bedoeld om te verwerken tot warme drank. Cornelis Bontekoe lichtte in de 17e eeuw in zijn Tractaat van het Excellente Kruyd THEE toe hoe het maken van chocoladedrank werkt:

Omtrent de preparatie van dese drank is niets waar te nemen, als dat men een stuk of twee van een goede CHOCOLATE doet in een koperen potje, ’t welk met ’t water gevult, een weinig op kolen gestaan hebbende, aan ’t koken is gekomen. Daar by kan men een weynig suyker doen, en met de stok alles omroeren tot dat het schuymd, wanneer ‘t bequaam is, om in een kopje over te gieten, en ’t soo warm uyt te drinken.

Voor zo’n chocoladedrank geeft ook de handgeschreven receptencollectie van Huis Ruurloo in Gelderland het volgende recept:

Op een koekje chocolade waarvan er 12 in een pond gaan, 3 ordinaire chocolade kopjes lauw water, met het wit van een eij in de kan gedaan, en op het vuur gezet contenueel geroert, om het schiften te beletten tot dat het wel kookt. En vervolgens met de stok geroert, en met beetjes in de koptjes gedaan, doe dezelve tot onder toe schuimen.

‘Met de stok geroerd’ duidt op de manier waarop chocolademelk werd gemaakt: in een speciale kan, waarin met een houten stok heel hard moest worden geroerd om de drank lekker schuimig te krijgen. Dat roeren gebeurde door de stok door de handen te rollen. Een moderne bewerking van een dergelijk recept vind je overigens bij eet!verleden.

Clairet en chocolade

Bij een glaasje clairet – mijn favoriete drankje uit mijn recente boekje Punch, kandeel en clairet – konden de zoetekauwen van de 18e eeuw dus geen bonbonnetje snoepen. Bonbons, of liever pralines, zoals ze in het land van ontstaan, België, heten, werden pas begin 20ste eeuw uitgevonden. Als we Wikipedia mogen geloven, maakte de Zwitserse apothekerszoon Jean Neuhaus in 1912 het eerste stukje gevulde chocolade. Hij noemde het een praline, naar Cesar de Choiseul, Comte de Plessis-Praslin (1598-1675), een maarschalk, minister en diplomaat onder koning Lodewijk XIV, wiens kok al eens een chocoladebonbon gemaakt zou hebben. ‘Praslin’ werd dan praline.

Een glaasje clairet met een bonbon is daarom geen ‘historisch’ verantwoorde combinatie. Maar wat is die combinatie lekker! Clairet lijkt wel gemaakt om bij een stukje chocolade te schenken. Ik besloot daarom met clairet een chocoladebonbon te laten maken. Bij Chocobreak in Nijmegen gingen ze aan de slag, en vorige week kon ik de ruim 300 bonbons ophalen. In een omhulsel van pure en melkchocolade zit een zachte fruitige vulling waarvoor ook clairet is gebruikt. En die combinatie is zo lekker, dat ik op moet letten niet alle bonbons zelf op te eten… Bovendien, dat vergeet ik haast te melden: al bij de oude Azteken gold chocolade als afrodisiacum, ofwel, een middel om de liefde op te wekken. Een perfect Valentijnscadeau, zou ik zo zeggen.

Bij eet!verleden hebben we alle bonbons keurig verpakt, en inmiddels zijn ze daar te koop, zowel in het atelier als in de webshop. Uiteraard kun je de bonbons ook bij mij kopen, een email sturen is genoeg. De prijs voor een zakje van 10 stuks (150 gram) is € 7,95. Speciaal voor Valentijnsdag maakten we ook een cadeaupakketje: een flesje clairet samen met een zakje bonbons voor € 25,50 in plaats van € 27,90. En natuurlijk kunnen we er ook het boekje Punch, kandeel en clairet (prijs € 12,50) nog bij doen, als je je lief echt helemaal goed wilt verrassen. Maak er eens een ‘historische’ Valentijnsdag van!

Categorie: Meer dan wijn, Wijn & eten Tags: bonbons, clairet, Valentijnsdag

Primaire Sidebar

Wijnkronieken, het boek!

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire reizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), workshops en proeverijen door Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2021 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in