• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De beste wijngaardeniers van 2022: Wijngaard Hof van Twente, Betuws Wijndomein en Wijngaard Hesselink

12 september 2022 door Mariëlla Beukers

De medailles en ereprijzen van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022 zijn zondag 11 september uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het koetshuis van Kasteel Amerongen. Wijnprofessional en presentatrice Janna Rijpma maakte bekend dat de ereprijs voor Beste Wijngaardenier van de Wijnkeuring 2022 dit jaar gaat naar Wijngaard Hof van Twente, Betuws Wijndomein en Wijngaard Hesselink.

De beste wijngaardeniers 2022: Roelof en Ilse Visscher van Hof van Twente, Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink en Diederik Beker van Betuws Wijndomein.

Naast de ereprijs voor de beste wijngaardeniers van deze keuring, werden ook de beste wijngaardeniers van afgelopen drie wijnkeuringen bekendgemaakt. Die onderscheiding is voor Betuws Wijndomein, Wijngaard Hesselink en Wijngaard St. Martinus. Zij behaalden de afgelopen drie jaar de hoogste scores voor hun drie beste wijnen. Deze wijnen moeten gemaakt zijn van witte en blauwe druiven om aan te tonen dat de betreffende wijnmaker een allround wijngaardenier is.

Rijpma reikte ook de ereprijzen uit voor de beste parelwijnen, beste mousserende wijnen, beste witte wijnen en beste rode wijnen van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022. Een overzicht van alle winnaars vind je hier.

Drie wijnen bekroond met een gouden medaille tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022. Foto Mariëlla Beukers

Medailles

Tijdens de bijeenkomst zijn ook alle medaillewinnaars in het zonnetje gezet. Dit jaar stuurden 17 Belgische en 41 Nederlandse wijnmakers hun wijnen op: 238 verschillende wijnen in totaal. Een groot deel van de wijnen is door het proefpanel in het Duitse Neustadt beloond met eremetaal. Maar liefst 81 wijnen hebben een bronzen medaille gekregen, 60 wijnen kregen zilver. Een recordaantal van 26 wijnen heeft een gouden medaille ontvangen. Dat zijn er negen meer dan vorig jaar. Toen kregen zeventien wijnen een gouden medaille, terwijl er meer wijnen waren ingezonden (294). In het verslag van de Wijnkeuring staat een overzicht van de deelnemende wijngaarden, details en cijfers over de ingezonden wijnen en natuurlijk de winnaars. Deze zijn ook terug te vinden in het medaille-overzicht.

Weetjes over deelnemende wijnen

Het merendeel van de ingezonden wijnen was stille wijn (rood, wit of rosé). Daarna volgden de mousserende wijnen en parelwijnen. Dit jaar deden er ook drie oranjewijnen mee: van het Betuws Wijndomein, Domein Tussen Rug en Rijn en Wijndomein St. Martinus.

  • Meer dan de helft van de deelnemende wijngaarden heeft rode wijn ingestuurd.
  • 30% van de wijngaarden maakt rosé.
  • Slechts acht wijngaarden (14%) maken geen witte wijn.
  • De vier blanc de noir-wijnen (in de categorie stille wijn) komen allemaal van een andere wijngaard.
  • Er is één rode mousserende wijn ingezonden, door Wijndomein St. Martinus.

Het aantal deelnemende wijngaarden en ingezonden wijnen lag lager dan vorig jaar. Toen deden er zeventig wijngaarden mee met in totaal 294 wijnen. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden van 2021. Door veel regen en weinig zonuren werd er minder wijn gemaakt. Veel boeren hebben daarom hun flessen al verkocht en richten zich op het nieuwe wijnjaar.

Alle medaillewinnaars op het bordes van Kasteel Amerongen.

Werkwijze van de keuring

Voor de Wijnkeuring van de Lage Landen kunnen deelnemende wijngaarden hun wijnen in het voorjaar aanmelden bij de organisatie (Stichting Wijninstituut Nederland). Zij zorgt dat de wijnen terecht komen bij het onafhankelijke Duitse proefpanel dat in Neustadt an der Weinstrasse alle wijnen blind proeft en keurt. Dat gebeurt tijdens de Landesprämierung, waar dit jaar meer dan 12.000 wijnen voor zijn ingezonden, onder andere uit de Pfalz. De blindproevers beoordelen iedere wijn op kleur, geur, smaak en afdronk. Afhankelijk van de gemiddelde score (0 tot 5 punten) ontvangt een wijn een keurzegel of – vanaf 3,5 punten of meer – een medaille. Wijngaardeniers ontvangen hierbij ook een oorkonde en mogen daarna een speciale medaillesticker of keurzegel op de winnende wijn plakken.

Over de organisatie

Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseert ieder jaar in september de Wijnkeuring van de Lage Landen voor wijngaarden in Nederland en België. Naast de wijnkeuring zijn ook de Wijngaarden Open Dagen in september een initiatief van WIN. Die zijn dit jaar in de weekenden van 10, 17 en 24 september. Veel wijnboeren stellen dan hun bedrijf open voor bezoekers. Wijnliefhebbers en -professionals kunnen dan kennismaken met de wijnen van de specifieke wijnbedrijven en meer leren over hoe wijn in Nederland wordt gemaakt.

[persbericht Wijninstituut Nederland]

Categorie: Nederlandse wijn, Nieuws Tags: België, Nederland, wijnkeuring, Wijnkeuring van de Lage Landen

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in