• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De wijnen van de Languedoc

18 november 2009 door Mariëlla Beukers


De Languedoc is een fascinerend wijngebied. Nergens ter wereld tref je in één gebied zoveel verscheidenheid in wijn aan: wit, rosé, rood, mousserend en zoet komt er voor. Tot voor kort had dit prachtige gebied echter geen eigen herkomstbenaming. Maar dit verandert! De Languedoc zal naar voorbeeld van de regio’s Bordeaux, Bourgogne en de Côtes du Rhône een eigen regionale herkomstaanduiding krijgen: AOC Languedoc. Hierdoor wil men de consument meer inzicht bieden in de hiërarchische verschillen tussen de goedkopere streekwijnen, de wijnen van de verschillende subregio’s met daarbij de afzonderlijke terroirs en de kostbare topwijnen afkomstig van unieke cru’s.

Om deze nieuwe hiërarchie ook bekend te maken bij de mensen die de wijnen aan het publiek moeten verkopen, werd onlangs een masterclass georganiseerd geleid door magister vini Ron Andes. In negen sessies van drie wijnen werd aan importeurs, handelaren, pers en andere belangstellenden met een functie in de wijnwereld een overzicht geboden van al het fraais dat de Languedoc te bieden heeft. Maar voordat we aan het proeven van La Clape, Pic Saint-Loup, Terrasses de Larzac, Pézénas, Saint-Chinian, Minervois, Corbières en nog diverse andere wijnen toekwamen, schetste Ron Andes ons eerst die nieuwe hiërarchie.

  1. Het eerste niveau geldt voor eenvoudige streekwijn. Producenten mogen de generieke herkomstnaam AOC Languedoc voeren, waardoor ze de mogelijkheid krijgen hun minste kwaliteit tot deze laagste klasse te degraderen.
  2. Het tweede niveau is voorbehouden aan de cru-wijngaarden uit de Coteaux du Languedoc en de eenvoudige AOC-wijnen uit Corbières en Minervois. Producenten krijgen hier met strengere regels te maken, maar hebben de mogelijkheid een deel als AOC Languedoc op de markt te brengen.
  3. Het derde niveau vertegenwoordigt de ‘hogere’wijnen afkomstig uit de subregio’s die vaak al een AOC status hebben, zoals bijvoorbeeld Saint-Chinian, Faugères, Pézénas, Limoux en La Clape. Ook de speciale village-wijnen uit Grés de Montpellier en Terrasses de Larzac kunnen zich hiermee onderscheiden van niveau twee.
  4. Tenslotte is er voor de hoogste klasse wijnen afkomstig van de uitzonderlijke cru-wijngaarden een vierde niveau gecreëerd. Dit betreft onder andere de wijnen uit St-Chinian-Berlou, St-Chinian-Roquebrun, Corbières-Boutenac en Minervois-La Livinière.

Deze nieuwe hiërarchie is gebaseerd op meer dan 20 jaar onderzoek naar de diversiteit van de terroir van de Languedoc. De bodem van de Languedoc komt uit verschillende geologische tijdperken, voornamelijk het Krijt (137 miljoen jaar geleden) en het Tertiair (65 miljoen jaar geleden). Hierdoor is een grote variëteit in bodems ontstaan: klei, zandsteen, mergel, grind, basalt, leisteen, het komt allemaal voor. Bovendien zijn er veel klimaatverschillen als gevolg van beschermende bergruggen, wind en de invloed van de zee.


Tijdens de proeverij zijn 28 verschillende terroirs vergelijkend geproefd en besproken. De proevers wisten de verschillen in terroir goed te herkennen, hoewel ze soms niet altijd even duidelijk te benoemen waren. Tevens werd de gastronomische waarde van de wijnen beproefd. Bij iedere sessie van drie wijnen werd één van de gangen van de lunch geserveerd, wat soms zeer geslaagde wijn-spijscombinatie opleverde.

Twee van mijn favorieten van deze masterclass:

  • Terrasses de Larzac Montperoux 2007, van Domaine de Passarel. Een wijn van syrah, grenache, carignan en mourvèdre, die geurde naar rozijnen, maar een frisse en elegante afdronk had. De bodem van dit gebied bestaat uit leisteenterrassen, wat een verfijnde indruk achterlaat in de wijn. (Robbers en van der Hoogen, circa € 8,00)
  • Saint-Chinian 2007 van Cazal Viel. Een wijn van grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault en lladoner pelut. Krachtige en volle wijn, met veel sappig fruit. Prima combinatie bij de wilde eend met bospaddestoelen. De bodem waarop de druiven groeien bestaat uit kalkrijke klei, rijk aan bauxiet en leisteen. (Verbunt)

Deze tekst is gebaseerd op het resumé dat Ron Andes van zijn presentatie maakte.

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. ray14125 zegt

    19 november 2009 om 00:13

    Een zeer interessant artikel. zeer leerzaam.
    vriendelijke groeten,
    ray14125

  2. Anonymous zegt

    19 november 2009 om 18:03

    Waarom zijn de artikelen op dit blog vrijwel gelijk aan die op Bythegrape?
    Neem eens de moeite iets om te bouwen.

  3. Anonymous zegt

    19 november 2009 om 18:10

    Dit is wel een hele ouwe. Andes heeft die klas al weken geleden gegeven. de eerste die dit volledig publiceerde was de website http://www.wijnwijs.eu

  4. Ger zegt

    19 november 2009 om 18:14

    Ja, ik vind dat ook mosterd na de maaltijd. En waarom geen duidelijke uiteenzetting., Wat er nou staat is voor een leek niet te snappen

  5. Mariëlla zegt

    20 november 2009 om 09:05

    @Anoniem2 (waarom anoniem, overigens?) De masterclass die ik bijwoonde was op 2 november. Andes heeft er meer gegeven, blijkbaar.

  6. Mariëlla zegt

    20 november 2009 om 09:06

    @Ger: Leuk dat je naar By the Grape doorlinkt 🙂

  7. Anonymous zegt

    22 november 2009 om 18:51

    Is het niet "lledoner pelut" of "lladoner" zonder het bijvoegsel pelut ?

  8. Mariëlla zegt

    22 november 2009 om 18:57

    Moet ik opzoeken. Kan best!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in