• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De wijnen van Wijn!verleden #5: échte Liebfraumilch

16 oktober 2015 door Mariëlla Beukers

PilgrimsIn de Rijnstad Worms kwam rond 1300 de Liebfrauenkirche (kerk van Onze Lieve Vrouw) gereed. In de 15e eeuw werd er vervolgens een groot kloostercomplex naast gebouwd, aangezien de kerk aan een pelgrimsroute naar Santiago de Compostella lag. De vele pelgrims die door Worms kwamen waren op zoek naar veilig onderdak, en dat bood het klooster. In de tuin werd een wijngaard aangeplant, en al snel verspreiden de pelgrims de roem van de kloosterwijn. Zij noemden de wijn ‘zo goed als de melk van Onze Lieve Vrouw’: Liebfraumilch.

Tijdens de Franse Revolutie werden alle kerkelijke bezittingen in gebieden onder Frans gezag geseculariseerd, ook in Worms. Het Liebfrauenklooster en de bijbehorende wijngaarden werden in 1808 verkocht, maar Liebfraumilch bleef gemaakt worden in een gebied ‘onder de schaduw van de toren van de Liebfrauenkirche’. Liebfraumilch werd inmiddels gedronken aan alle Europese hoven en in de Engelse koloniën; vanaf 1850 werd de wijn zelfs naar de USA verscheept.

We schrijven 1890/1900, een tijd dat de wijnwetgeving nog niet bestond in zijn huidige vorm. Aan de grote vraag naar de echte, beroemde Liebfraumilch kon op dat moment nauwelijks meer voldaan worden, en vele wijnboeren, ook die helemaal niet in de schaduw van de kerk woonden en boerden, begonnen ‘Liebfraumilch’ te produceren en te verkopen. De term werd synoniem voor goedkope Rijnwijn en de wijnen konden zeer sterk in kwaliteit variëren. Kwantiteit ging de plaats innemen van kwaliteit. En zo kreeg de melk van Onze Lieve Vrouw in de 20ste eeuw zijn slechte naam van laf zoet suikerwatertje, zonder enige diepgang, uiteindelijk zelfs verkocht in kartonnen pakken.

Worms4Een paar producenten, waaronder Weingut Gutzler, houden in de 21ste eeuw echter de eer van de échte Liebfraumilch weer hoog. Originele Liebfraumilch, Riesling van het Liebfrauenstift in Worms, wordt  sinds de jaren twintig van de twintigste eeuw niet meer onder de naam Liebfraumilch op de markt gebracht, maar als Liebfrauenstift Kirchenstück. In 1997 kocht de familie Gutzler een klein perceel van 2000 stokken in de originele wijngaard. Deze wijngaard is in Duitsland geclassificeerd als Erste Lage en de wijnen mogen gelabeld worden als Grosses Gewächs.

Geniet daarom met deze topkwaliteit Riesling van een glas échte Liebfraumilch, zoals ook de pelgrims van weleer dat deden.

Naam: Wormser Liebfrauenstift Kirchenstück Riesling

Wijnhuis: Weingut Gutzler
Land: Duitsland, Rheinhessen
Druif: Riesling
Jaartal: 2012
Smaak: vol en rijp, met veel tropisch fruit; mineraal en fris, met prachtige zuren
Prijs: € 24,70

Sinds half september is Wijn!verleden een feit. Samen met Manon Henzen van eet!verleden selecteerde ik tien wijnen met een historische achtergrond. Tien wijnen die honderd, tweehonderd, vijfhonderd jaar geleden (en soms meer) gedronken zouden kunnen zijn. Maar welke tien wijnen zijn dat eigenlijk? De komende weken staat op vrijdag telkens één wijn van onze selectie centraal. Ze zijn verkrijgbaar via www.wijnverleden.nl en in historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen.

Categorie: Proeven, Wijngeschiedenis Tags: Liebfraumilch, Riesling, wijngeschiedenis, Wijnverleden

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in