• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Digitale Wijn(web)winkelgids: Libanesewijnen.nl

6 februari 2015 door Mariëlla Beukers

LibanonWijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren?

In deze dertiende aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids is Roel Schuring aan het woord, die samen met twee vrienden sinds mei 2014 wijnen uit Libanon importeert. Deze worden geleverd aan diverse fysieke winkels en zijn te koop via de website.

“Samen met twee vrienden ben ik dit bedrijf begonnen, puur uit passie voor mooie wijnen. We verbaasden ons over het feit dat wijnen uit Libanon in Nederland vrij onbekend waren, terwijl ze in landen als Engeland en Frankrijk bij veel toprestaurants worden geserveerd. Eén van de oprichters komt oorspronkelijk uit Libanon en gaat daar nog regelmatig heen; hij kende de wijnen al sinds lange tijd. Ik ken Libanese wijnen sinds ik voor het eerst een fles Château Musar kreeg van de vinoloog met wie wij samen werken. Wij zijn zelf vooral liefhebbers en hebben onze kennis van wijn voornamelijk opgebouwd door vaak stil te staan bij wat je nu eigenlijk drinkt en wat je proeft. Verder bezoek ik op vakanties vaak wijnhuizen en laat ik me graag voorlichten door de wijnmakers zelf.”

Waarom Libanon?
“Libanon is één van de oudste wijnproducerende landen ter wereld en het gebied (met name in de Bekaa Vallei) leent zich uitstekend voor de productie van wijnen van hoge kwaliteit. Doordat één van de oprichters van ons bedrijf in Libanon geboren is, hebben wij direct contact met de wijnproducenten. Hierdoor verloopt het contact erg gemakkelijk. De wijnproducenten van wie wij inkopen, zijn zeer gepassioneerd en gedreven om Libanon op de kaart te zetten als producent van topwijnen. De combinatie van de goede kwaliteit, de geschiedenis van het gebied en de passie van de wijnmakers maakt het een heel mooi product om te verkopen.

Michael Karam, een expert op het gebied van Libanese wijn, noemt Libanese wijn de meest sexy wijn op aarde… en daar ben ik het wel een beetje mee eens…”

Hoe en voor wie kiezen jullie de wijnen uit?
“Samen met een vinoloog hebben we zeer veel Libanese wijnen geproefd en zijn we uiteindelijk tot een selectie gekomen, waarbij wij van mening zijn dat we voor elke gelegenheid (en binnen elke prijscategorie) een mooie wijn kunnen aanbieden.

Onze doelgroep is eigenlijk iedereen die van een goed glas wijn houdt. Van jong tot oud en in alle lagen van de bevolking. We merken dat de interesse in wijn bij 20-ers en 30-ers enorm toeneemt en zien veel vraag vanuit die groep. Bij 65+-ers zien we overigens ook een groeiende vraag, maar vaak pas nadat ze eenmaal een wijn geproefd hebben.

Het contact met de uiteindelijke kopers bij proeverijen en de gesprekken over mooie wijn-spijs combinaties zijn fantastisch en erg motiverend. Wijn is een product waar een heleboel mensen van houden en graag meer over willen weten. Bovendien is samen wijn drinken vaak erg gezellig. Bij veel mensen ontbreekt een grote kennis over wijnen en ze laten zich vaak afschrikken door allerlei jargon. Terwijl door gewoon eens stil te staan bij wat je nu eigenlijk proeft, je al heel aardig op weg bent om een betere keuze te maken welke wijn bijvoorbeeld bij welk gerecht past. Onze wijnen zijn net een paar euro duurder dan een standaard wijn uit de supermarkt, maar wij hopen dat klanten zullen merken dat je voor die paar euro meer, een veel mooiere wijn krijgt.”

Wat is jouw favoriete wijn?
“Ik ben zelf een groot fan van Syrah. Ik vind de Syrah du Liban dan ook echt fantastisch, maar die zit wel aan de bovenkant van ons assortiment. Wanneer ik het iets betaalbaarder zou willen houden, is mijn favoriet de Chateau van Heritage. Een blend van syrah en cabernet sauvignon, heerlijk bij een goed stuk vlees.”

Website en geproefde wijnen
De website ziet er keurig en verzorgd uit, en de navigatie is helder. De informatie over wijnhuizen en achtergronden wordt nog opgebouwd. Van Libanesewijnen.nl ontving ik zes flessen. Ze werden geproefd eerst zonder begeleiding, daarna bij de maaltijd. Onze bevindingen tref je hieronder.

WardyClos Blanc 2012, Domaines Wardy
Voor deze boeiende witte wijn is de lokale druif obeidy, gebruikt, samen met chardonnay, viognier, sauvignon blanc en muscat. In eerste instantie erg aards in de neus, met aroma’s van truffels en kaas. Naarmate de fles langer openstaat, komt het fruit meer naar boven. Kruidig in de mond, met een snufje komijn; stevig in de zuren. Combineerde uitstekend bij de al even aardse schorseneren in roomsaus met spekjes. Prijs € 8,95.

Les Terroirs 2012, Domaines Wardy
Cabernet sauvignon, syrah, merlot en cinsault vormen samen een spicy geheel, met bovendien veel fruit en een stevige bite. Ik durf deze mooie en elegante wijn, met zijn afgeronde tannines, best te vergelijken met een Châteauneuf-du-Pape, eerlijk gezegd. Prijs € 8,95.

Tourelles Blanc 2013, Domaine des Tourelles
Al sinds 1868 maken ze wijn op Domaine des Tourelles. Geen wonder dat deze witte wijn ons zo goed beviel. Chardonnay, viognier en muscat d’alexandrie vormen een prettig geheel, waarin de muskaattonen overheersen. Het bleek prima combinatie bij de pastaschotel met groene kool en stevige belegen kaas van die avond. Prijs € 10,95.

Tourelles Rouge 2011, Domaine des Tourells
Deze wat boerse blend van cabernet sauvignon, syrah en cinsault beviel ons minder goed. Groene en onrijpe fruittonen in de neus, korte bittere afdronk. Geen harmonieus geheel, helaas. Prijs € 10,95.

HeritageCuvée de l’ange 2009, Coteaux de Botrys
Een blend van syrah, mourvèdre en grenache, die even nodig heeft om zich prettig te voelen in je glas. Daarna is het puur genieten van deze elegante en subtiele wijn, zonder enig scherp kantje. De Griekse stifado van varkensvlees en paprika’s voer er wel bij. Prijs € 11,95.

Heritage 2008, Chateau Heritage
Opnieuw een mooie, soepele wijn, zonder hoekigheid. In de neus veel kruidnagels, die gelukkig na een uurtje minder overheersend worden. De syrah en cabernet sauvignon bieden enige complexiteit, en combineren goed bij gestoofd rundvlees. Prijs € 17,95.

Meer weten over Libanese wijnen? Ik schreef er in 2012 dit over, en hoopte toen al op de komst van een webwinkel met wijnen uit Libanon.

 

Categorie: Proeven Tags: Digitale WijnWebWinkelgids, Libanese wijn, Libanon

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in