• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Druiven op opaal: Csaterberg 2015 van Groszer Wein

30 november 2016 door Mariëlla Beukers

csaterberg1Sommige flessen wijn blijven je meer bij dan andere. En dat hoeft niet altijd alléén maar vanwege de kwaliteit te zijn. Marketing en een goed verhaal spelen vaak ook een rol. Neem nou Groszer Wein. Dit bedrijf uit de Oostenrijkse wijnregio Südburgenland heeft het grondig aangepakt. Intrigerende labels, veel verhaal, een afwijkende maat flessen én spannende wijnen ín de fles.  

Begin oktober was ik te gast bij het Utrechtse restaurant L’Ami Jac voor een proeverij van wijnen van één wijnhuis, Groszer Wein uit Oostenrijk. Manager Matthias Kron en wijnmaker Markus Bach presenteerden er hun wijnen aan eigenaren van Henri Bloem-winkels. Groszer Wein wordt in diverse winkels van Bloem verkocht, met als grote aanjager de vestiging in Apeldoorn. De diverse wijnen werden gepresenteerd bij gerechten van chef Jac Rijks. Naast rood, toch wel dé karakteristieke wijnen van het zuiden van Burgenland, was er ook wit. En voor één van die witte wijnen wil ik vandaag aandacht vragen. Want heb je ooit een wijn geproefd die afkomstig is van bodems met opaal? Ik had dat niet, en het bleek een bijzondere ervaring én een bijzonder verhaal. Druiven die groeien op edelstenen…

Groszer Wein

Groszer Wein werd opgericht in 2011, door overname van een al bestaande organisatie, Vinum Ferreum, van dertien samenwerkende wijnboeren. Ieder van die wijnboeren bezat een aantal stokken op bijzondere percelen, vaak op steile en lastige hellingen, in de omgeving van Eisenberg. Dit wijngebied, tegenwoordig ook een DAC, is een wat afgelegen en vrij Midden-Europees deel van Oostenrijk. Het wijngaardbezit van Groszer Wein is daarmee tamelijk versnipperd, wat het ook weer erg spannend maakt. De regio Eisenberg is landschappelijk gezien naar het oosten gericht, naar Oost-Europa. Het gebied ligt op de grens van oost en west en als wijngebied ondergaat het de invloed van de Pannonische vlakte, maar is zelf tamelijk heuvelachtig.

eisenberg1

Ik bezocht het gebied in 2010, en werd er verliefd op de oude wijngaardhuisjes en de enkele rijen stokken die iedere huiseigenaar er lijkt te bezitten. Wijnen van Vinum Ferreum proefde ik toen ook. De sterke impressie van ijzer staat me nog bij. Om de ijzerhoudende bodems staat Eisenberg namelijk bekend. De hellingen liggen er inderdaad veel op het oosten, en kijken uit over een uitgestrekte vlakte, richting Hongarije.

groszer-wein-025-by-steve-haider-2013Weg met de ‘moderne’ invloeden

Voor de eigenaren van Groszer Wein waren Franse invloeden, een erfenis van de jaren ’60 en ’70 van de twintigste eeuw, taboe. Druivenrassen en technieken die in die tijd uit het buitenland waren overgenomen, werden tegen het licht gehouden. Gisten uit een potje gingen de deur uit, zwavelgebruik werd verminderd. Ook werd besloten eerst goede wijnen te gaan maken, om zich daarna pas op de marketing te gaan richten. En met die marketing onderscheidt Groszer Wein zich in ieder geval terdege. Onderdelen van die marketing sluiten bewust aan bij Oostenrijkse tradities: de botteling op flessen van een liter bijvoorbeeld, en de weelderige etiketten die teruggrijpen op de Habsburgse tijd en het Wenen van de 19e eeuw. Dit alles met een flinke dosis ironie, want ‘wine should be fun’. De marketing biedt het bedrijf ook de kans regelmatig in gesprek te gaan met wijnliefhebbers, over de flessen en de wijnen. En dat is prima natuurlijk. Want wijn waar over gepraat wordt, die verkoopt.

groszerweinCsaterberg

Een van de percelen in bezit van Groszer Wein ligt op de Csaterberg, vlak bij Eisenberg. En daar zit opaal in de bodem, vertelt Matthias Kron. Tijdens het diner krijgen we van wijnmaker Marcus Bach wat stukjes opaal in handen. Toch wel bijzonder. De Csaterberg heeft een heel eigen microklimaat en is rondom omgeven door bos. Behalve opaal zit er ook leisteen in de bodem. Dit alles levert in de wijnen een mooie zuurgraad. Maar het was niet alleen vanwege het verhaal dat ik de Csaterberg een van de spannendste wijnen van de avond vond.  Ook mijn notities wijzen die kant op. Zou dat toch die opaal zijn?
De Csaterberg 2015 is een blend van 45% welschriesling, 45% chardonnay plus wat sauvignon blanc en rijpte 10 maanden op houten vaten van 500 liter. Die Franse rassen gingen er namelijk niet onmiddellijk uit, aangezien vervangen van de stokken een forse investering betekent. Bij L’Ami Jac werd deze wijn geserveerd bij zwezerik en kalfstong, een fraaie combinatie. Ik noteerde slechts: honing en tijm, mooie zuren. Te druk met genieten, blijkbaar. Later kreeg ik de kans de wijn nog eens aandachtig te proeven. Mijn notitie toen: ‘eerst wat gesloten neus, daarna bloemig, wat kruiderij, licht tropisch fruit, citrusschil. In de mond vol en mineraal, kruidig, beetje prikkelend, complex, intrigerend. Wijn met een zonnig karakter, meer warm en vol dan koel en fris. Toch die blik op Oost-Europa?’

Over de rode wijnen van Groszer Wein valt ook nog één en ander te vertellen. Maar daar moet je even op wachten. Die informatie bewaar ik voor het Oostenrijk Magazine van februari.

 

Categorie: Beleven, Proeven Tags: Csaterberg, Eisenberg, Groszer Wein, Oostenrijk, opaal, Südburgenland

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2022 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in