In de vorige blog meldde ik het al: zondag vond een bijzondere bijeenkomst plaats op een schitterende, historisch locatie in Utrecht. Acht food- en wijnbloggers spraken er voor het eerst in levende lijve met elkaar over hun drijfveren, hun doelstellingen en hun ideeën voor de toekomst. Dick en Ailko (Foodlog) willen vooral het verhaal achter ons voedsel belichten. Waar komt het vandaag en waar gaat het naartoe… Karin (Koken.blogo) combineert haar liefde voor koken eindelijk met haar tekentalent en bouwt daarmee al een aardige naam op. Ed (Wijnerij) wil graag het verhaal achter een mooie, veelal Franse wijn kwijt. Ronald (Zestz) geeft vaak aan eten en drinken gerelateerde informatie die je nergens anders vindt. Aldo (Diningandwining) is de drijvende kracht achter deze bijeenkomst en probeert al sinds de start van zijn blog de Nederlandse eet- en drink(blog)wereld bijeen te brengen. En Petra (Proost.blogo) heeft al een aardige naam in de (dranken)branche opgebouwd.
Eén ding is mij van deze middag vooral bijgebleven: velen schrijven omdat ze vinden dat er in de reguliere media te weinig aandacht is voor hun specifieke interessegebied, of omdat zich pas met bloggen de gelegenheid aandiende bepaalde interesses te combineren.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de afwezigen: bovenstaande is slechts een deel van de Food- and Winebloggers. Kijk naar het lijstje links bij een van de bovenstaande collega’s en je zult zien wat ik bedoel.
Tijdens deze bijeenkomst is ook gepraat over eventuele gezamenlijke acties, samenwerking e.d. In de komende tijd zal de rest van Nederland hier ongetwijfeld nog van horen.
Zelf loop ik al een poosje rond met het volgende idee: in Amerika kennen ze het verschijnsel van de Wine Blogging Wednesday. Een blog treed op als ‘host’ en stelt een thema. Stel: ‘Beschrijf een pinot noir uit een niet-Europees land’. Iedereen met een blog die zich geroepen voelt kan vervolgens een pinot noir uit een niet-Europees land beschrijven op zijn eigen blog, maar doet dat op of rond een bepaalde dag, in het Amerikaanse geval de tweede woensdag van de maand (meen ik). De blogger stuurt een mailtje naar de organisator in de trant van: ik heb mijn bijdrage gepost daar en daar. Waarna de organisator na de sluitingsdatum van de inzendingen alle entries leest en daar weer een verslagje over schrijft op zijn eigen blog. Vervolgens geeft hij het stokje door aan de volgende blogger, die dan weer een thema mag kiezen. Etc…
Wij zijn in Nederland niet met zo heel veel wijn- en foodbloggers, maar volgens mij kunnen we het best eens gaan uitproberen. Ik heb al allerlei leuke thema’s langs zien komen in Amerika, het hoeft helemaal niet ‘hooggegrepen’ te worden. Wat dacht je van het thema: Beschrijf een wijn die je hebt gekozen op grond van het prachtige etiket (en waarom dan dát etiket uiteraard).
Google maar even op Wine Blogging Wednesday en je vindt heel wat informatie. Hans van Wijn.blog.nl signaleerde het een paar dagen geleden, maar het fenomeen is al aardig gevestigd. Zelf deed ik nog niet mee, maar heb wel al een paar keer op het punt gestaan. Maar misschien kunnen we het dan nu in Nederland invoeren.
Ik werp me graag op als eerste ‘steller’ van het thema. Alvorens verdere afspraken te maken peil ik echter eerst de meningen maar eens. Daarna kunnen we een dag prikken, iets als de derde zondag van de maand of zo (wat mij betreft het liefst een weekend-dag, dat geeft de ‘host’ de tijd de samenvatting te schrijven). Ik ben benieuwd naar de reacties!
dick zegt
Ik zou zeggen: kom maar op met je thema! Prima manier om het ijs voor reacties van de lezers-maar-nog-niet-reageerders verder te breken.
Overigens: lekker wijnweekend had jij!
Petra zegt
WijnopWoensdag, ZinneprikkelendopZondag? Ik wacht af!
dick zegt
en Voor Vrijen op Vrijdag … 🙂
Meer ideetjes?
Mariëlla zegt
Ik wacht met spanning af! Goeie ideeën voor de naam zijn zeer welkom.
maarten zegt
Fijn idee! Laat maar komen!