Rond 1460 kochten Amsterdamse kooplieden al Frankenwein in Würzburg. Er zijn ook aanwijzingen dat keizer Karel IV in 1376 400 vaten Frankenwein vanuit Würzburg naar Utrecht liet komen.
Als er dan bij Gall en Gall een Franconia gepromoot wordt, gemaakt door de Staatlicher Hofkeller Würzburg, die als sinds 1128 wijn maken, ja, dan moet je zo’n fles natuurlijk ommiddelijk proberen. De wijnnaam en het verhaal erbij suggereren een lange geschiedenis, al zullen de druiven die nu gebruikt zijn – kerner, scheurebe en bachus – in de middeleeuwen niet bekend zijn geweest.
De Franconia wordt in de Taste, het glossy Gall en Gall-magazine, gepresenteerd als het antwoord op de vraag naar betere Duitse wijnen. Die vraag moet dan wel gesteld zijn door iemand die weinig gewend is, want ons viel deze Franconia zwaar tegen. Hij was niet echt slecht, maar bij eten (vis, geen zware sauzen) smaakte hij echt voor geen meter. We hebben er van alles bij geprobeerd en ook bij geprobeerd voor te stellen, maar uiteindelijk besloot ik dat dit een wijn voor in de kroeg was. Voor die drink(st)er die wel een wit wijntje wil, maar niet om zoet wil vragen. Bij voorkeur wel goed koud serveren, anders wordt het een nog laffer en vermoeiender drankje. Andere opmerkingen die Nico en ik samen noteerden: slechte Spätlese met belletjes, ananas, geur van rijpe druiven. Ook bij een toetje hebben we hem geprobeerd, en ook daar lukte het niet (toegegeven, zelfgemaakt sinaasappelijs vraagt natuurlijk om iets heel anders!)
Als deze wijn de Duitse wijnen populairder moet maken, dan vrees ik voor de afname van al die prachtige kwaliteitswijnen die langs de Rijn, Moezel en Nahe, in Baden en de rest van Duitsland gemaakt worden. Die komen dan echt niet bij de nieuwe, jonge wijndrinkers terecht, want de Franconia is ons inziens géén opstapje naar de betere Duitse wijn.. Hij is alleen iets beter gemaakt dan laffe Duitse supermarktwijntjes. Jammer, geen plaats voor de Franconia in onze wijnkast. Gemiste kans van het Marketing Initiatief Duitse wijn en van Gall en Gall.