• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Alarije, witte wijn uit Extremadura

27 september 2020 door Mariëlla Beukers

In het zuidwesten van Spanje vormt de rivier de Guadiana enige tientallen kilometers lang de grens met Portugal. Aan de Portugese kant ligt Alentejo, aan de Spaanse kant Extremadura. Het wijngebied van Extremadura kreeg de benaming Ribera del Guadiana, en omvat zo’n 26.000 hectare. Net als in de Alentejo zijn de winters hier koud, de lentes kort en de zomers bloedheet en lang. Al eeuwen worden aan beide zijden van de rivier wijndruiven verbouwd, die dankzij die lange ontwikkeling aangepast zijn aan het klimaat en de omgeving. Desalnietemin besloot de autonome regering van Extremadura rond de eeuwwisseling voor de DO Ribera del Guadiana verder in te zetten op internationale druivenrassen, een trend die door de wijnboeren zelf al was ingezet eind van de twintigste eeuw. De aan het klimaat aangepaste druivenrassen dreigden te verdwijnen, waaronder de witte alarije.

Belangrijkste witte druif in de 15e eeuw

Het druivenras alarije wordt voor het eerst genoemd in 1448, in het Libro de Oficios van het klooster van Santa Maria de Guadalupe, nu een UNESCO Werelderfgoedsite. De druif heet dan al-aris, wat in het Arabisch ‘kruipende druivenstok’ betekent. Al aris gold in de vijftiende eeuw als dé belangrijkste witte druif van Extremadura. In de 21ste eeuw heeft onderzoek aangetoond het druivenras waarschijnlijk een kruising is van twee tafeldruiven en mogelijk zelfs verwant met pedro ximenez. Verwantschap met een van de vele malvasia’s is vaak aangenomen, maar dit lijkt door recent DNA-onderzoek achterhaald te zijn. Alarije is bovendien dezelfde druif als subirat parent uit Catalonië, waar hij toegestaan is in de blend van cava.

Klooster van Santa Maria de Guadalupe. Photo: Alonso de Mendoza – Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Coloma

In 1966 richtte José Felix Coloma de gelijknamige bodega in Extremadura op, pal aan de Portugese grens. Inmiddels hebben zijn drie kinderen het bedrijf overgenomen en sinds 1997 is Amelia de wijnmaakster en verantwoordelijk voor de wijngaarden en het werk in de bodega. Ze wordt  bijgestaan door wijnmaker Pedro Cuadrado. Zus Helena is de manager, broer Felix ondersteunt de export. De circa 50 hectare wijngaarden van het bedrijf liggen op zo’n 300 meter hoogte.

José Felix Coloma, oprichter van het wijnbedrijf, in de wijngaarden van Extremadura. Photo: Granada Wijnen

Zoektocht naar alarije

Toen Amelia Coloma het stokje van haar vader overnam, was er vrijwel niets over van dé witte druif van Extremadura. Amelia deed 10 jaar lang onderzoek op oude percelen, nam talloze monsters van oude stokken en bepaalde met behulp van DNA-analyses welke stokken op deze gemengd aangeplante percelen alarije waren. Met deze stokken kweekte ze verder, en in 2007 plantte Amelia de eerste eigen wijngaard met alarije aan. Inmiddels beslaat de aanplant bij Coloma zo’n 2,5 hectare. Naast alarije focust Amelia zich zoveel mogelijk op wijnen van druiven met een langere geschiedenis in Extremadura, waaronder garnacha tintorera, een druif met rood vruchtvlees, die elders bekend staat als alicante bouchet. (Meer hierover in een artikel over de wijnen van La Mancha.)

Photo: Mariëlla Beukers

Alarije proeven

Dankzij Granada Wijnen kon ik onlangs een fles van de Alarije 2019 van Coloma proeven. Sinds kort haalt het bedrijf deze wijn naar Nederland. We proefden de witte wijn op een vrijdagmiddag en schonken hem daarna bij een gerecht met gebakken gnocchi, courgette, tuinbonen en kip in roomsaus. En waren blij dat we na een lange tijd weer eens een bijzondere wijn mochten proeven! Wat een mooi glas wijn was dit. Bleek groengeel van kleur, met een aromatische neus die wel wat aan verdejo deed denken. Maar subtieler, minder expliciet. We bespeurden grapefruit, wat anijs en wat notige tonen. Denk aan amandelen, groene walnoten. In de mond prikkelend en fris, met een iets notige, vrij lange afdronk, waarin opnieuw de anijs en de amandeltjes naar voren kwamen. Mooi slanke zuren, met een licht bittertje aan het slot.

De alarije wordt bij Coloma ’s nachts geoogst, om zijn frisheid te bewaren, en krijgt een koude inweking op 7 tot 10 °C. De wijn combineerde uitstekend bij de gnocchi en groenten met kip in roomsaus, maar smaakte als apertief ook uitstekend. Echt een vrijdagmiddagwijn, om alle gepieker en gedoe van de werkweek achter je laten en het weekend fris en verkwikt te beginnen! En dat kunnen we af en toe wel gebruiken, in deze coronatijden.

De Alarije 2019 van Coloma is voor € 12,50 te koop bij Granada Wijnen.

Categorie: Rare druiven, Wijngeschiedenis Tags: alarije, Coloma, Extremadura, Spanje

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in