• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Novatura, een wijn met een 100% natuurlijke sulfietvervanger

17 oktober 2020 door Mariëlla Beukers

Enige weken geleden presenteerde Delta Wines de Novatura van De Colonjes, een wijn waarbij een 100% natuurlijke sulfietvervanger is toegepast. Met het maken van deze Novatura is Wijnhoeve De Colonjes het eerste bedrijf met een vergunning voor het toepassen van een 100% natuurlijke sulfietvervanger in wijn.

Wijnmaker Adam Dijkstra ontwikkelde de wijn samen met Rob ten Herkel en Ton Kléberg van Biolethics, die de sulfiet vervangende stof estaan ontwikkelden. Dijkstra is specialist in biologisch en ecologisch verantwoord werken zowel in de wijngaard als tijdens het wijn maken. Biolethics heeft een jarenlange ervaring in de ontwikkeling van natuurlijke conserveringsmiddelen; zij deden onderzoek naar sulfiet en vonden na enige jaren een 100% natuurlijke vervanger. Deze vervangende stof, estaan, is door Dijkstra tijdens de vinificatie ingezet. Estaan is een natuurlijk polyfenolencomplex geëxtraheerd uit plantaardig materiaal. Het is het ontwikkelteam gelukt om deze sulfietvervanger op dezelfde momenten in te zetten waarop normaal gesproken sulfiet wordt toegepast. Daarbij zou estaan geen invloed op de smaak en het karakter van de wijn hebben, aldus het persbericht.

Zelf proeven

Dit wilde we natuurlijk wel eens testen, en we vroegen een proeffles aan. Het duurde eerlijk gezegd even voordat we de stoute schoenen aantrokken en de fles openden. Wat moesten we hier nu van verwachten? Misschien zoiets als alcoholvrije wijn, waarbij je regelmatig een kat in een zak koopt? Zou het heel chemisch smaken? We aarzelden, maar uiteindelijk overwon de nieuwsgierigheid.

Het moet gezegd: er was aan deze Pinot Noir niets te merken! Gewoon een lichte fruitige rode wijn, niet heel typisch Pinot Noir, maar ook niet eng chemisch of met rare luchtjes of smaakjes. Een prima glas, vooral als je de Novatura behandeld als aperitief. We proefden hem licht gekoeld, en dat was een goede keuze. Bij opwarming werd de smaak wat minder, maar nog altijd ‘gewoon’ wijn. Op geen enkel moment was er aan de wijn iets raars of chemisch te ontdekken. Bij het eten viel de wijn dan weer wat tegen, maar of dat nu aan de estaan lag, durven we niet te zeggen. Novatura is sowieso een lichte wijn met slechts 11,5% alcohol.

Wordt dit de toekomst van wijn? Eerlijk gezegd durf ik het niet te zeggen, dan zou ik dieper in de chemie moeten duiken. En dat is minder mijn ding, zeg maar. Maar het is interessant te ervaren dat het niet óf sulfiet óf een volledig natural wine hoeft te zijn. Er zijn inmiddels alternatieven. Hoe estaan zich in de toekomst gaat ontwikkelen, is een boeiend proces om in de gaten te houden.

Novatura wordt verspreid door Delta Wines en is inmiddels verkrijgbaar bij Marqt.

Categorie: Nederlandse wijn, Nieuws, Proeven Tags: De Colonjes, estaan, Novatura, pinot noir

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in