• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Hij komt er aan: Rieslingweek, juni 2011

12 januari 2011 door Mariëlla Beukers

RieslingWeek-logo-kleinAl sinds ik actief bezig ben met wijn, is Riesling één van onze favoriete soorten. Of dat nu aan de BBC-serie van Jancis Robinson lag, waarin zij zeer gepassioneerd over deze druif vertelde, of aan de Australische Rieslings van de Hema waar ik in mijn studietijd mee kennismaakte, ik weet het niet meer. Feit is dat sinds de jaren ’80 Riesling bij ons een graag geziene gast is.
Druif met geschiedenis
Daar komt voor mij nog bij dat Riesling natuurlijk ook een zeer ‘historische’ druif is. Onze voorouders waren er dol op; witte wijnen uit Duitsland, vooral van de oevers van de Rijn en de Moezel, waren uitermate populair sinds de Middeleeuwen. En niet alleen in Nederland: ook in Engeland wisten ze er wel weg mee. Momenteel ben ik bezig de geschiedenis van een slijter in Utrecht uit te pluizen. In zijn prijscouranten tref je ook heel wat Duitse wijn aan. Kom daar nog eens om, in een gemiddelde slijterij…
Klik op de afbeelding
Gelukkig keert het tij, en is zowel de wereld van de gastronomie als de wereld van de wijn overtuigd van de bijzondere kwaliteit van de huidige Duitse witte wijnen, Riesling voorop. Maar hoe krijgen we de wijndrinkers zover dat er vaker Riesling wordt gekozen? En zeg nou niet dat wijndrinkers Riesling niet zullen waarderen: op de boekpresentatie van de WijnWebWinkelgids – bij een boekhandel in Arnhem – was er één onbetwiste favoriet onder de geschonken wijnen, Wagner Stempel’s Riesling Vom Porphyr!
Rieslingweek
Het Duitse Wijninstituut werkt al jaren hard aan de promotie van Duitse wijnen. Zeer succesvol is al jaren de grote manifestatie Riesling & Co., in het najaar. Andere initiatieven waren proeverijen rondom Duitse rosé. En dit jaar komt daar een ander evenement bij, de Rieslingweek.
Riesling is namelijk geweldig goed te combineren bij eten! Daarom roept het Duitse Wijninstituut restaurants op deel te nemen aan de Rieslingweek, die van 4 tot 12 juni gehouden zal worden. De deelnemende restaurants moeten tenminste drie Duitse Rieslings aanbieden, waarvan er minstens één droog smaakt. Tevens biedt elk participerend restaurant zijn gasten een gerecht of menu aan dat werd afgestemd op Duitse Riesling(s). Aan het gerecht of menu kunnen ook speciale acties worden gekoppeld. Een voorbeeld: als twee personen het menu met aangepaste wijn(en) bestellen, krijgen ze een fles Duitse Riesling gratis mee naar huis. De kosten voor de gratis fles zouden gedeeld kunnen worden tussen de restaurateur en de leverancier. Uiteraard zijn vele andere leuke acties denkbaar, al of niet in samenwerking met de importeurs die de wijnen aanleveren.
Doel van de campagne is de consument Duitse Riesling te laten ontdekken als gastronomische wijn en de consument te stimuleren om de deelnemende restaurants in die week te bezoeken. Tevens wordt de omzet van de restaurateur bevorderd via de verkoop van Duitse Rieslings. Restaurateurs die nog geen Duitse Riesling op hun wijnkaart hebben, worden gemotiveerd aan deze Rieslingweek deel te nemen.
Win een wijnweekend
Voor de gasten is aan de campagne een wedstrijd verbonden. Daarvoor ontvangen de deelnemende restaurants gedrukte kaarten met drie vragen over Riesling. Onder diegenen die de vragen goed beantwoorden, worden mooie prijzen verloot, zoals een gastronomisch Rieslingweekend met wellness in één van de Duitse wijngebieden en diverse mooie wijnpakketten (Riesling, uiteraard).
Meer weten over de Rieslingweek? De website van het Duitse Wijninstituut biedt alle informatie. Op Twitter kun je erover lezen door te zoeken op #Rieslingweek. Binnenkort wordt ook een Facebookpagina actief.

Categorie: Wijn & eten Tags: Duitsland, Restaurants, Rieslingweek, Social media

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in