• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads
  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

Icewine

14 mei 2006 door Mariëlla Beukers

Zoals beloofd: een nadere kennismaking met de Inniskillin Icewine 2002 Vidal Oak Aged, uit Canada, VQA Niagara Peninsula. Vorige week zaterdag gedronken bij een stuk overheerlijke lemon-meringue pie en een stuk Bretons boterkoek. Het zuur van de citroentaart en het vettige van de boterkoek hebben allebei een wijn met stevige zuren nodig, en daar kon deze icewine uitstekend aan voldoen. In de geur het aroma van rijpe tropische vruchten en een alcoholgehalte van slechts 10%. Met vijf mensen was de 375 ml. veel te weinig!

Maar wat is nu eigenlijk icewine, of Eiswein, zoals de Duitsers zeggen? Voor het maken van ijswijn zijn bevroren druiven nodig, en dan ook echt op natuurlijk wijze aan de wijnrank bevroren druifjes, geen druiven die even in de diepvries gelegd zijn! Die druiven moeten in topconditie zijn, dus een goede zomer en herfst doorgemaakt hebben. Bij voorkeur betreft het een laatrijpende soort, om het risico van schimmels zo klein mogelijk te maken. Riesling is daarom favoriet voor Eiswein. In Canada wordt voor icewine ook vaak de Vidal gebruikt, een hybride of kruising tussen een Europese druivensoort (vitis vinifera) en een inheems Amerikaanse. De druiven mogen pas geplukt worden als de temperaturen beneden een bepaalde waarde zijn gedaald: in Canada bij -10° Celsius, in Duitsland bij -7° Celsius.
De druiven worden met de hand geplukt (handschoenen zijn erg prettig..) en geperst terwijl het water in de druiven bevroren blijft. Wat er vrij komt is dan een zeer geringe hoeveelheid heel zoete ‘nectar’. Dit sap moet uiteraard gaan gisten, iets wat bij ijswijnen geen geringe opgave is: het is koud, het suikergehalte is hoog, dus het proces komt uiterst traag op gang.
Het grote risico dat een wijnbouwer met de keuze voor het maken van ijswijn loopt, de geringe opbrengst en het uiterst trage proces maken allemaal dat de wijnen niet goedkoop zijn, zeg maar gerust duur. Vorige week zondag dronken wij allen een glaasje van zo’n € 15,00.

IJswijn werd per ongeluk ontdekt in Duitsland in 1794. Frankische wijnbouwers maakten van de nood een deugd en persten reeds bevroren druiven. Ze waren verrast door het hoge suikergehalte van de wijn en onder de indruk van de smaak. Vanaf het midden van de 19e eeuw werd Eiswein ook met opzet gemaakt, voor het eerst in de Rheingau. In Europa is Duitsland het Eiswein-land bij uitstek, in de Nieuwe Wereld is dat Canada. Vooral de provincie Ontario (boven de Grote Meren) is erg geschikt voor icewine. Walter Hainle maakte in 1973 de eerste icewine in het land. Vanaf 1978 was deze ook commercieel beschikbaar bij Hainle Vineyards. Vandaag de dag is Canada de grootste producent van deze zoete heerlijkheid, waarbij het leeuwendeel van het Niagara Peninsula in Ontario komt.

Het bedrijf Inniskillin staat aan de wieg van de wijnindustrie in Ontario en behoort tegenwoordig tot VINCOR, een leidende multinational op het gebied van wijn. Ook het in de supermarkt te vinden merk Kumala behoort tot deze groep. Naast icewijnen worden er ook uitstekende droge wijnen gemaakt, van veelal Europese druivenrassen. Wijnmaker van Inniskillin is de Oostenrijker Karl J. Kaiser, waarmee de Europese stijl van de wijnen voor een groot deel verklaard is. (Afgezien van het feit dat Canada sowieso veel Europeser is dan zijn buurland.)
Ben je in de buurt van de Niagara watervallen, ofwel aan de Amerikaanse ofwel aan de Canadese kant, maak dan zeker eens het uitstapje naar dit Canadese topdomein. Je wordt er gastvrij ontvangen, kunt uitgebreid proeven (je betaalt wel een bedrag per glas) en er is een leuke winkel met hebbedingetjes én wijn natuurlijk. Informatie over bereikbaarheid e.d. via de site.

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Hans Voorn zegt

    14 mei 2006 om 20:55

    Hi Mariella,

    Waar kan je die wijn in Nederland kopen?

    groet, Hans
    http://www.buyyourwine.nl

  2. Mariëlla zegt

    15 mei 2006 om 07:40

    Hallo Hans, helaas niet in Nederland. Wij kochten hem op domein in 2004. Je kunt voor andere Canadese wijnen eens kijken op http://www.canadafood.nl

  3. dick zegt

    15 mei 2006 om 10:05

    Prima idee Mariëlla om deze wijnen eens op de kaart te zetten. Wat mij betreft is Oostenrijk de kampioen in dit soort wijnen, maar ik moet toegeven: de Canadezen kunnen er waarschijnlijk helemaal aan tippen (zelfs met de typisch Oostenrijkse Zweigelt zijn ze al aan de haal gegaan!). Het is in Nederland alleen nauwelijks voorhanden, behalve dan bij een paar gespecialiseerde horeca-wijnhandels.

  4. Carla zegt

    16 mei 2006 om 19:56

    Met dank Mariella !
    Ik ben niet zo thuis in dessertwijnen en in Ice/eiswein al helemaal niet. Bij De Kloosterhoeve (Harmelen) had ik mijn eerste proeve en ik was er behoorlijk weg van. Dus ga ik op zoek naar deze. Je weet maar nooit waar de reizen naar voeren tenslotte.
    Groet van Carla

  5. Jan Verker zegt

    26 september 2010 om 15:53

    Ben zelf ook op zoek gegaan en je kan ijswijn ook kopen op ijswijnen.nl

    Groeten

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in