• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Kennismaken met Portugese wijnen: een rondgang in 12 flessen #1

22 november 2021 door Mariëlla Beukers

Afgelopen weken las ik met veel plezier het prachtige boek Foot Trodden. Portugal and the Wines that Time Forgot, van Simon J. Woolf en Ryan Opaz. Daarin schetsen de auteurs een mooi beeld van de diversiteit aan Portugese wijnen en wijnstreken, aan de hand van interviews met vooral wijnmakers van kleine (familie)bedrijven, met vernieuwende inzichten. Zij maken zelden ‘main stream’ wijnen, maar veel vaker natuurwijnen, biologische wijnen, talha-wijnen, wijnen met weinig of geen interventie etc… Hoewel ik van het boek heb genoten, en dolgraag een kijkje zou gaan nemen in Portugal, vroeg ik me toch af: hoeveel procent van de totale Portugese wijnproductie vertegenwoordigen deze ‘unsung heroes’ en ‘forgotten corners’ nu eigenlijk?

Zoals Simon en Ryan al aangeven: wijnliefhebbers moeten moeite doen om Portugal als wijnland goed te leren kennen, en krijgen op grote proeverijen over het algemeen een beeld dat gedomineerd wordt door grote producenten die soms wijnen maken in een meer ‘internationale’ stijl. Kleine familiebedrijven die zelf wijn maken zijn er in Portugal om allerlei complexe en historische redenen erg weinig. (Lees het boek als je meer wilt weten!) Met wijnen van kleine producenten is het daarom voor een buitenlands publiek niet altijd makkelijk kennis te maken.

Toen ik onlangs een doos van twaalf proefflessen Portugese wijn opgestuurd kreeg, besloot ik eens te kijken hoe deze wijnen in het verhaal van Foot Trodden passen. Uit een eerste inventarisatie bleek al dat ze over het algemeen niet afkomstig waren van kleine familiebedrijven of vernieuwende jonge wijnmakers. En nu ik de eerste vier wijnen heb geproefd, kan ik in ieder geval ook aangeven dat zij inderdaad in de categorie van de ‘internationale’ stijl lijken te vallen. Hoewel…. Ik laat de wijnen stuk voor stuk voor zichzelf spreken.

Veel houtinvloed

Uit de toegezonden doos blijkt op zich een grote diversiteit. Rood en wit, stil en mousserend, internationale maar zeker ook diverse representanten van de talloze verschillende inheemse druivenrassen. Die eigen druivenrassen zijn mijns inziens de kracht van Portugal. Niet dat de Scalab Sauvignon Blanc Reserva 2019 of de Fat Baron Syrah 2020 geen goed gemaakte wijnen zijn. Ze waren echter niet mijn smaak. Beide vertoonden naar mijn idee te veel houtinvloed, wat bij een Sauvignon Blanc toch ook eigenlijk helemaal niet hoeft. De Syrah barstte van het rijpe jammy fruit, en voor een liefhebber van deze Amerikaanse stijl zal dit ongetwijfeld een mooi glas zijn, voor bovendien een aantrekkelijke prijs. Maar veel meer plezier beleefden wij aan de Fat Baron Touriga Nacional 2020, met zijn complexere neus, lichte bosbesaroma’s, koele afdronk en ongecompliceerd drinkplezier. Maar toch ook nog wel heel wat houtinvloed. De Fat Baron-wijnen zijn afkomstig van een van de grootste wijnproducenten van Portugal, Casa Ermelinda Freitas, gevestigd op het Sétubal-schiereiland ten zuiden van Lissabon.

Zonnige espumante

Op een wat saaie doordeweekse dag, bij een gerecht met in de oven geroosterde knolselderij, zoete aardappel, wortel en rode biet, openden we de vierde fles: de Baga Flutt Blanc de Noir Brut van het bedrijf PositiveWine. De rode baga is dé druif van het wijngebied Bairrada. Naast in krachtige rode wijnen met veel tannine en stevige zuren komt die baga ook vaak terecht in espumantes, mousserende wijnen. Al sinds het eind van de 19e eeuw staat Bairrada bekend om zijn espumantes van vaak hoge kwaliteit. En dat gold ook voor deze wijn. Prettige romige aroma’s met tonen van noten, gist en aalbesjes. Stevige, fijne mousse, droog en verfrissend in de mond. Geen heel elegante wijn, maar wel een met veel karakter. Bij de Hollandse gegrilde knollen combineerde deze zonnige Portugees uitstekend.

We hadden het gevoel dat we met de laatste wijn wijnland Portugal inmiddels wat dichter genaderd waren. En we zijn benieuwd naar de overige acht flessen, allemaal van inheemse Portugese druiven.  Wordt vervolgd!

Foot Trodden. Portugal and the Wines that Time Forgot is te koop via een eigen website.

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: Foot Trodden, Portugal

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in