• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Lokaal- en historisch verantwoord genieten bij Bentinck

18 maart 2018 door Mariëlla Beukers

Het kan dus wel: ‘historische’ diners in een gastronomisch restaurant organiseren en daar passende wijnen (en andere dranken) bij schenken! En met passende bedoel ik wijnen die ook echt aansluiten bij de historische context waarin de diners georganiseerd worden.

Gisterenavond dineerden we bij Bentinck, het restaurant dat vorig jaar in de voormalige stallen van kasteel Amerongen werd gelanceerd. In maart organiseert Bentinck een aantal avonden met diners onder het thema ‘Uit de kasteelkeuken’. Chef Tommy Janssen en souschef Tibor Kányádi lieten zich inspireren door de rijke eetgeschiedenis van de bewoners van het kasteel, daarbij geadviseerd door Janny van der Heijden. Van der Heijden dook al eerder in de historie van onze eetcultuur, onder andere voor een publicatie over kasteel Groeneveld. In Amerongen werd onder andere het huishoudboekje van Annebetje van Tuyll van Serooskerken gebruikt als inspiratiebron, naast diverse receptenverzamelingen die in het Huisarchief berusten.

Bij toeval was Janny van der Heijden zelf aanwezig. Zij gaf in de oude keuken een korte uitleg.

De combinaties van gerechten met de wijnen bleken tijdens dit diner niet alleen gastronomisch zeer goed gekozen, maar waren naar mijn idee ook historisch uitstekend te verantwoorden. Soms vanwege de historische correctheid – een wijn die in het verleden ook op het kasteel werd gedronken-, andere keren vanwege het aspect ‘lokaal beschikbaar’, wat ook in het verleden een grote rol speelde.

Nederlands aperitief in het onderhuis
Het diner begon met een aperitief en amuses in het onderhuis van het kasteel, vroeger het domein van het personeel. Over dat personeel merkt Janny van der Heijden op in het boekje dat de dinergasten ontvingen: ‘Wie recepten uit vervlogen eeuwen ziet, kan niet anders dan mateloze bewondering hebben voor de creativiteit en kennis van de mensen in die keukens. Inmaken in zout en zuur, drogen. Het verwerken op momenten van groot aanbod en weten om te gaan met schaarste of bederf.’ Vooral het gebruik van oude technieken om voedsel te bewaren én het gebruik van lokaal beschikbare ingrediënten waren de centrale thema’s van dit ‘historische’ diner, nu verwerkt door de 21ste-eeuwse opvolgers van het keukenpersoneel van weleer, opnieuw met een ongelooflijke creativiteit. Een voorbeeld: een van de amuses die we in het steenkoude onderhuis kregen geserveerd bevatte rolmops (in zuur ingelegde haring) en spekbokking (gerookte haring). En daarbij? Nee, geen champagne, cava of prosecco, maar een Nederlandse mousserende wijn (Prins van Holset, van Domein Holset in Limburg). Ja, ik weet dat die er in vroeger eeuwen niet was, maar het is wel veel passender dat wat voor ander drankje dan ook. En bovendien een uitstekende combinatie.

Passende combinaties
Diezelfde uiterst passende wijn-spijscombinaties volgden bij alle gangen van het diner. Dat vond overigens verder plaats in het comfortabele en relaxte restaurant zelf, niet meer in het onderhuis. Een van de eerste gangen was een paté en croûte van eend en eendenlever met walnoten op zout, met daarbij een Riesling van de Moezel (Weingut Knebel, 2016). Gezien het feit dat de rijn- en moezelwijnen eeuwenlang de belangrijkste wijnen in Nederland waren, een perfecte keus. En opnieuw: een heerlijke combinatie. Wist je overigens dat walnoten vroeger in een grote hoeveelheid zout werden bewaard? Leg je ze op de fruitschaal, dan drogen ze in. In het zout bewaren ze hun knapperigheid! De walnoten kwamen ook nog eens van de bomen in de kasteeltuin.

Bij gebakken snoekbaars (vroeger kwam die uit de slotgracht, zo schijnt het), gelakt met appelstroop van appels uit de eigen boomgaard, koos sommelier Jan-Jaap Altenburg de Linge Wit Barrique van Betuws Wijndomein. Hemelsbreed ligt dit Nederlandse wijnhuis 15 km van Amerongen, dus opnieuw: uitermate passend. En ook opnieuw: een topcombinatie.

Bier, konijn en kievitsbonen
Ook bier werd geserveerd. Het dubbelbier Wilhelm, genoemd naar de Duitse keizer Wilhelm, die tussen 1918 en 1920 te gast was op het kasteel, wordt speciaal gebrouwen voor restaurant Bentinck door lokale brouwers. Het combineerde heel mooi bij de rugfilet van konijn. Bij dat konijn kregen de gasten uiteraard ook de gebakken niertjes van het beestje opgediend. Want zoals dat vroeger ging: alles werd gegeten, niets weggegooid. Erbij: kievitsboontjes uit de moestuin van een nabijgelegen landgoed. De kievitsbonen-oogst van Amerongen zelf is afgelopen zomer ten prooi gevallen aan de … konijnen.

En zo was er bij alle gangen wel iets te vertellen en bleken alle combinaties een schot in de roos. In tijden hebben we niet zo’n heerlijke en boeiende avond gehad! Geweldig goed gegeten, mooie Nederlandse en Duitse wijnen erbij, en ook nog eens veel geleerd, over eten in het verleden. Een ervaring die wat mij betreft jaarlijks herhaald mag worden. En voor wie het ook wil ervaren: ook komend weekend worden de diners ‘Uit de kasteelkeuken’ nog georganiseerd. Ik garandeer niet dat er nog plaats is…

Meer lezen over restaurant Bentinck

Over een eerder bezoek

En de website van het restaurant zelf

 

Categorie: Nederlandse wijn, Wijn & eten, Wijngeschiedenis Tags: Amerongen, Bentinck

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in