• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Publicaties

Het schrijven van boeken over wijn en wijngaarden, over wijngeschiedenis en historische drankjes behoort tot de leukste dingen die ik de afgelopen jaren heb gedaan. Alle boeken zijn bij mij te bestellen.

Borreltijd! Hapjes en drankjes uit de historische keuken
geschreven met Manon Henzen van eet!verleden

Eet!verleden, 2021
Omvang: 60 pagina’s
ISBN 978 90 82780741
Bindwijze: geniet gebrocheerd

Prijs: € 12,50

 

 

Punch, kandeel en clairet. Historische drankjes om zelf te maken

Maak zelf frisdrank en likeur van vroeger aan de hand van historische recepten.

Uitgeverij Het Zwarte Schaap, 2019
Formaat: 11,5 x 18 cm
Omvang: 80 pagina’s
ISBN: 978 94 92821 11 9
Bindwijze: gebonden

Prijs: € 12,50

 

 

De mooiste wijnwandelingen in Nederland

Wandelgids met 10 wandelingen langs en door Nederlandse wijngaarden.

Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, 2019
Formaat: 12,6 x 21,0 cm
Omvang: 120 pagina’s
ISBN: 978-90-78641-78-0
Bindwijze: paperback

Prijs: € 16,95

 

 

 

Wijnkronieken. Twintig eeuwen Nederlanders en wijn

Het digitale boek dat in 2017 uitkwam verscheen op 22 oktober 2018 als gedrukte versie, onder de titel Wijnkronieken. Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. In zes hoofdstukken vertelt dit rijk geïllustreerde boek verhalen over wijn in de Romeinse tijd, wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie door de eeuwen heen. Alles wat je altijd al had willen weten over de relatie van de Nederlanders met wijn, van het jaar 0 tot in onze tijd! En meer. Het boek besluit met een lijst van moderne wijnen met de smaak van vroeger. Om van te genieten bij het lezen van dit boek.

Uitgeverij Het Zwarte Schaap, 2018
128 pagina
21 x 21 cm.
€ 16,50

Literatuurlijst

Download hier de literatuurlijst die bij Wijnkronieken. Twintig eeuwen Nederlanders en wijn hoort.

 

Nederlanders en wijn

Mijn digitale boek Nederlanders en wijn vertelt in vijftien rijk geïllustreerde verhalen voor het eerst de eeuwenlange geschiedenis die Nederlanders met wijn hebben, van de Romeinen tot de twintigste eeuw. Ik ging op zoek naar het ware verhaal achter middeleeuwse wijngaarden, Hollandse ingenieurs in de Médoc, de route van de wijn, de gebruiken rondom wijn drinken en nog veel meer. En ik verzamelde bovendien de mooiste afbeeldingen uit tientallen hoofdzakelijk Nederlandse musea en archieven. Deze toepassing is speciaal ontworpen om te lezen op een tablet, maar ook te gebruiken op een smartphone. Je leest hier meer informatie over de inhoud.

  • Prachtig beeldmateriaal, veelal in hoge resolutie.
  • Vlot geschreven verhalen, op basis van eigen onderzoek en nooit eerder verteld.
  • Citaten uit 20 eeuwen literatuur.
  • Tips voor een lekker glas moderne wijn met een historisch verhaal.
  • Nederlandse geschiedenis vanuit een bijzonder standpunt.
  • Interactieve kaart, kennistest en video’s van Tasty Tales.

Verkrijgbaar voor Android bij Google Play. Helaas is de versie voor iOS niet meer beschikbaar. Prijs € 5,49.

OVERIGE BOEKEN

In March 2017, Discover Dutch Wine was published, the English translation of Wijn van eigen bodem, a book on Dutch vineyards and wine. Read more on Discover Dutch Wine at www.discoverdutchwine.com, or buy the ebook.

Discover Dutch Wine on Kobo

Discover Dutch Wine: Interviews, Wines, Vineyards, Restaurants on Amazon

 

 

In november 2015 verscheen Wijn van eigen bodem, een boek over Nederlandse wijn en wijnbouw dat ik samen met Irene de Vette schreef. Meer informatie vind je hier. Ben je geïnteresseerd in een lezing of proeverij rondom het boek en Nederlandse wijn, neem dan contact op via mariella@wijnkronieken.nl.

 

 

 

 

 

November 2011:  Rainbow Wijngids, verschenen bij Uitgeverij Maarten Muntinga.

Oktober 2010: WijnWebWinkelgids, verschenen bij MM Boeken.

ARTIKELEN

Historische publicaties:

  • Diverse artikelen in de rubriek Culinaire geschiedenis van Historisch Nieuwsblad.
  • Bouillon 44, herfst 2014: In vino veritas. Schutters aan de maaltijd
  • ‘Bottelen en spoelen aan de Oudegracht. De gouden jaren van de firma Finjé Stadskelder’, verschenen in Tijdschrift Oud-Utrecht 86, oktober 2013.
  • Bouillon 41, winter 2013: Wijnkoelers door de eeuwen heen
  • Catavino: 23 september 2013 – The Top 10 Untold Stories of Rioja Wine
  • WineLife 22, februari/maart 2013 – Kalenderprent: de oogstmaand
  • ‘Wijn in de Gouden Eeuw’ – een serie artikelen voor de Krant van de Gouden Eeuw: 1648, 1659, 1663, 1669, 1676, 1680, 1688.
  • ‘Meiwijn, tapwijn, rosé en Bourgogne. Interview met Ad van Dongen en Dick van Veen van 100-jarige wijnhandel A.C. van Dongen’, in Tijdschrift Oud-Utrecht 84, december 2011.
  • Jubileumboek 125 jaar Van Wageningen en de Lange, november 2011.
  • Goede zuivere wijnen tot redelijke prijs. De geschiedenis van de Utrechtse wijnkoperij Van Wageningen en De Lange, verschenen in Tijdschrift Oud-Utrecht
  • De route van de wijn. Wijn en wijnhandel in de stad Utrecht in de veertiende en vijftiende eeuw: een eerste verkenning, verschenen in Jaarboek Oud-Utrecht 2007, pp. 5-4

Over wijn en wijntoerisme in het algemeen:

  • Winerist, The Mosel-Wein-Nachts-Markt: Wine, Culture and Christmas Shopping on the Mosel
  • BestWineRoutes, diverse bijdragen over wijnhuizen
  • Weigth Watchers, blog, diverse bijdragen
  • Leven! Utrecht, december 2014: Winterwijnen
  • Perswijn (website): augustus 2014 – Tien culinaire en andere redenen voor een bezoek aan Bozen
  • Perswijn (website): augustus 2014 – Wijnwandelen in Südtirol
  • Leven! Utrecht, september 2014: Herfstwijnen
  • Leven! Utrecht, juni 2014: Zomerwijnen
  • Leven! Utrecht, maart 2014: Lentewijnen
  • Perswijn (website), 1 oktober 2013 – Oogsten, of niet oogsten: een dagje druivenplukken in het Burgenland
  • Bouillon 39, voorjaar 2013: Oude stokken, mooie wijnen (over de wijnen van de Etna)
  • Perswijn (website): 11 december 2012 – Narince, Emir en Kalecik Karasi: een impressie van de Turkse wijnwereld
  • Perswijn (website): juni 2012 – Een middagje Roter Hang: proef de verschillen
  • Bouillon 34, voorjaar 2012 – Tsjechië’s rijke wijngeschiedenis

 

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in