• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nieuws uit de Nederlandse en Belgische wijngaarden -2

18 april 2020 door Mariëlla Beukers

Praktijkboek Mousserende wijn – Oogst 2019 Apostelhoeve – CoroNEE pakket van Domein Holset – Vorstbestrijding met kaarsen

Er gebeurt van alles bij de Nederlandse en Belgische wijnboeren. Vandaag weer een korte greep uit de vele berichtjes in mijn mailbox.

Praktijkboek Mousserende wijn van Koen Podevijn

Al weer een jaar geleden ongeveer kreeg ik van een wijnmaker uit België de vraag of ik een korte bijdrage wilde leveren aan een boek over het maken van mousserende wijn. In mijn bijdrage mocht ik een kort overzicht geven van wat er in Nederland gebeurde op het gebied van mousserende wijn. Auteur van het boek Koen Podevijn is wijnmaker op Domein Pot de Vin in België. Hij heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in de praktijk van het maken van mousserende wijnen en bracht daar in 2016 al eens een boek over uit. Dat boek was aan een update toe, en die update is nu verkrijgbaar. Het boek is bestemd voor wijnmakers die willen leren om mousserende wijnen volgens de methode traditionelle te maken, met veel aandacht voor de kneepjes van het vak en de vele valkuilen die dreigen. Daarnaast kunnen ook sommeliers, wijnfanaten, docenten en anderen veel uit het boek leren. Verder schept het boek een totaalbeeld over hoe de Belgische en Nederlandse wijnbouwer zijn mousserende wijn maakt, aan de hand van een enquête onder de (semi)professionele wijnbouwers uit de Lage Landen.  Als aanvulling zijn er korte bijdragen van wijnschrijvers Gido van Imschoot en Peter Doomen en van wijnkenner Marc Roovers. En van ondergetekende.

Koen Podevijn, Mousserende wijn, de praktijk, isbn 9789082554014 is uitgegeven in eigen beheer en is voor € 34,- te koop bij de auteur zelf. Tot 31 mei 2020 neemt Koen de verzendkosten voor zijn rekening.

Geproefd: Apostelhoeve Cuvée XII 2019

Van de Apostelhoeve is inmiddels de jaargang 2019 verkrijgbaar. Het wijnhuis gelegen in Maastricht bottelde afgelopen maand de Riesling, Müller Thurgau, Auxerrois, Cuvee XII en Pinot Gris. Prachtige witte wijnen van eigen bodem. Zelf mocht ik de Cuvée XII proeven, en wat hebben we daarvan genoten! Een heerlijke opwekkende en vrolijke wijn, fruitig, met mooie en elegante zuren. Stuivend bloemige geuren, veel kruidigheid (van groene tuinkruiden) in de mond, een prettig bittertje in de afdronk. De Cuvée XII is een blend van diverse witte druivenrassen: 40% müller-thurgau, 30% auxerrois en 30% pinot gris. Vooral de bloemigheid van müller-thurgau is goed te herkennen, naast de kruidigheid van de pinot gris en de mooie zuren van de auxerrois. En heel bijzonder om te bedenken dat ik de druiven voor deze wijn heb zien groeien, vorig jaar. Je kunt de wijnen van de Apostelhoeve heel goed online aanschaffen, dus ik raad je aan niet te lang te wachten! De vraag is groot, heb ik begrepen.

Nieuwe plannen bij Domein Holset

Iets meer naar het oosten, bij Vaals in de buurt, ligt Domein Holset, waar ze heerlijke mousserende wijnen maken én waar je, als het straks weer kan, een geweldig lang weekend kunt doorbrengen. Sinds ik er zelf vorig jaar was, is er inmiddels weer meer wijngaard aangeplant, en heeft het Domein nog weer grootste plannen. Wie een weekendje Zuid-Limburg overweegt, kan ik een verblijf op Domein Holset zeer aanraden. Je leest hier een verslag van een eerder verblijf. En wil je nu kennismaken met de wijnen van Holset: er is een CoroNEE pakket samengesteld, speciaal voor thuis. In het pakket tref je de drie wijnen van het huis: Bruut, Prins en Dame, voor € 75,-. De verzendkosten zijn voor rekening van het domein.

Domein Holset in vogelvlucht

Vorstbestrijding levert mooie plaatjes

De nachten zijn nog erg koud, soms worden zelfs temperaturen onder nul gemeten. Veel wijnboeren in Nederland en België beregenen daarom hun tere wijnstokken. Het water om de jonge knoppen bevriest, en zo kan de vorst geen verdere schade aanrichten. In Vlaanderen, bij Wijndomein Valke Vleug, pakten ze het anders aan. Daar werden 450 kaarsen ingezet om de wijnstokken te beschermen tegen vorstschade. En dat levert, ondanks de ernst van de zaak, mooie plaatjes.

450 kaarsen houden bij wijndomein Valke Vleug de nachtvorst op afstand. Foto Catherine Vereecke

Tot de IJsheiligen, midden mei, vormt nachtvorst een groot gevaar voor de wijnbouw.  ‘Nog een maand tot de IJsheiligen. Dit is een zeer kwetsbare periode, niet alleen voor de fruitteelt maar ook voor wijnbouwers’, aldus Pieter Raeymaekers, mede-oprichter en wijnmaker op Valke Vleug. Dinsdag 14 april bracht het wijngaardteam van Valke Vleug alles in gereedheid om de eventuele vorst van de volgende nacht te bestrijden. Om de 5 meter werden tussen de ranken grote kaarsen klaar gezet. Om half 3 werd alarm geslagen omdat de vorstgrens bereikt dreigde te worden. Tegen 4 uur waren alle 450 kaarsen aangestoken. De speciale vorstkaarsen doen de grondtemperatuur met anderhalve graad stijgen. ‘We hopen dat dit voldoende was om de knoppen te beschermen, en het bij deze éne keer blijft dit seizoen. Laten we vooruit kijken en vertrouwen op een mooie lente en zomer,’ besluit wijnmaker Pieter Raeymaekers. Wijndomein Valke Vleug beschikt over 4,2 hectaren met negen rassen, waaronder chardonnay, auxerrois, pinot noir en pinot meunier.

Categorie: Nederlandse wijn Tags: Apostelhoeve, België, Koen Podevijn, mousserende wijn, Nederland

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in