Het is ongelofelijk: overal kom ik ineens wijngeschiedenis tegen. Eerst meldt Wijnplein de vondst van 9000 jaar oude wijn. Gisteren komt Jan Rook met de oudste wijnfles, gevonden in Duitsland en te zien in het Historisches Museum der Pfalz.
Die stokoude ‘wijn’ werd gevonden in China, in de vorm van residu op de scherven van een aardewerken pot. Chemische analyse toont aan dat de drank heeft bestaan uit gegiste honing, rijst en fruit, mogelijk druiven. Tot nu toe werd door de specialist op dit gebied, Patrick McGovern van het Museum of Archaeology and Anthropology van de Universiteit van Pennsylvania, aangenomen dat aardewerken potten in Hajji Firuz in Iran het oudste residu van een alcoholische drank bevatten. Chateau Hajji Firuz werd gedateerd op zo’n 5400-5000 jaar voor Christus.
Andere spectaculaire vondsten in China betreffen bronzen vaten waarin nog gefermenteerde vloeistof aanwezig was! De vaten waren zo vakkundig afgesloten dat een deel van de vloeistof nog steeds te proeven was. Volgens McGovern hadden de Chinese wijnmakers 3000 jaar geleden (dus rond 1000 voor Christus) hun technieken sterk verbeterd: van rijst en gierst werd wijn gemaakt, die op smaak gebracht werd met allerlei aromatische kruiden, bloemen schorsen.
De fles in Duitsland is heel wat jonger: uit 325 na Christus. Maar ook deze schijnt nog vloeistof te bevatten, dit keer afgesloten met olie, een techniek die de Romeinen wel vaker toepasten. De olie bleef boven op de wijn drijven en sloot blijkbaar goed af. Hoe ze beide vloeistoffen dan vervolgens van elkaar scheidden alvorens een glaasje uit te schenken, wordt er niet bijverteld. Moet een nauwkeurig klusje geweest zijn.