• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Riesling, maar dan anders

1 juni 2015 door Mariëlla Beukers

VajraKomende week staat in de horeca Duitse Riesling centraal, en terecht. Als er één druif is waar ik dol op ben, dan is het Riesling wel. Niet alleen uit Duitsland, overigens, ook uit Oostenrijk, Frankrijk, Australië en waar je maar Riesling kunt vinden.

Bij de al eerder vermelde ongevraagde post van begin april zat behalve de Mr Merlot-serie van de Aldi ook een zending van een gerenommeerde importeur, Oud Reuchlin en Boelen. In het pakket vier zeer boeiende wijnen, waaronder een verrassende Riesling. Het bleek er eentje uit het noorden van Italië, uit Piemonte, van het wijnhuis G.D. Vajra. Uit Piemonte komen normaal gesproken krachtige rode wijnen als Barolo en Barbaresco en je associeert het zelden met zoiets als Riesling.

Wijnhuis G.D. Vajra werd in 1972 opgericht door Aldo Vajra, nadat hij de wijngaarden had geërfd van zijn grootvader. Het familiebedrijf is gevestigd in Barolo en produceert uitsluitend wijnen van eigen druiven: vooral nebbiolo, barbera, dolcetto, freisa. Maar het schijnt bekend te staan om die eigenzinnige Rieslings. De wijnen worden op traditionele wijze geproduceerd, waarbij de nadruk ligt op elegantie (aldus het begeleidende schrijven bij de vier flessen).

Riesling
We proefden de jaargang 2013 van de Vajra Riesling, DO Langhe: rijpe, volle tonen in de neus, met geuren van gerijpt fruit, vooral gele appeltjes, maar ook wat sinaasappel. In de mond prikkelend en mineraal. Wel duidelijk Riesling, maar ook duidelijk niet uit Duitsland of Frankrijk (Elzas). Misschien deed deze mooie wijn in zijn andersheid nog het meest denken aan een witte wijn uit Steiermark: de Sauvignon Blancs daar zijn ook anders, vooral voller en vettiger, dan Sauvignon Blancs van elders.

Vajra2Freisa
Van hetzelfde huis proefden we ook een rode wijn, de verrukkelijke Kyè 2011, van het druivenras freisa. Opnieuw een gerijpte wijn, geurend naar vanille en appeltaart, maar smakend naar rood fruit, aardbei en bosbes. Elegant en fruitig, chique en toch ook uitermate geschikt voor bij een simpele pasta met worstjes en paddenstoelen.

Inderdaad, een mooi wijnhuis, dat G.D. Vajra! Toch leuk, die onverwachte postzendingen.

Categorie: Beleven, Proeven Tags: G.D. Vajra, Langhe, Riesling, Rieslingweek

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2022 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in