• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Romeins wijnservies

2 juli 2006 door Mariëlla Beukers


Een bloedhete zondag. Wat doe je dan als het te heet wordt zowel op zolder achter je laptop als in tuin, met het ontspannende boek? Je zoekt de koelte van een prachtig museum op.
Vandaag besloot ik, ondanks de treinreis van 45 minuten en de hitte, een bezoekje te brengen aan het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden, waar tot 26 augustus een zeer bijzondere archeologische vondst te zien is. Twee jaar geleden werd langs de A50 bij Nistelrode in Brabant een gave bronsschat gevonden, uit de Romeinse tijd. Dertig stuks tafelgerei, waarschijnlijk allemaal bedoeld voor het schenken van wijn bij een feestelijke maaltijd: kannen, schalen, mengbokalen, zeven, scheplepels.

Alle dertig stuks zijn in het RMO opgesteld, je wordt er werkelijk stil van. Ik vroeg me af waarom nu toch die zeven nodig waren, maar al snel werd dat me duidelijk. De wijn in de tijd werd op smaak gemaakt met honing en kruiden, en om die kruiden en het bezinksel weer uit de drank te verwijderen werd de wijn door de zeven gegoten. Een van de zeven past precies in de bijpassende pan, de set zou werkelijk niet misstaan bij een zaak als Potten en Pannen.
In de grote kommen werd de wijn volgens goed Romeins gebruik gemengd met water, waarna de prachtige ‘casserolles’ dienden om de wijn uit de kommen in de bekers of glazen te scheppen. Het drinken van niet-aangelengde wijn gold als barbaars, niet beschaafd en dus niet Romeins.

Hoe kwam zo’n prachtig servies in de bodem van Nistelrode terecht? Je kunt daar je eigen verhaal bij bedenken; het museum stelt het ongeveer zo. Circa 280 na Christus is het onrustig langs de Romeinse rijksgrens. Wilde Germaanse stammen dringen steeds verder door in ‘beschaafde’ gebieden. De grens wordt gevormd door de Rijn, overblijfselen van de forten bij onder andere Utrecht, Woerden en Leiden getuigen daar nog steeds van. De Rijn wordt in de derde eeuw na Christus echter steeds vaker overgestoken. Een rijke herenboer in het gebied ten zuiden van de grens – in het huidige Brabant – vertrouwt het niet langer en besluit met zijn gezin naar het veilige Gallië te trekken. Zijn prachtige bronzen servies kan hij niet meenemen. Hij besluit zijn bezit te begraven, in de hoop het op een goede dag weer op te kunnen halen. Helaas, pas 1724 jaar later zullen opgewonden archeologen weer een blik op zijn kostbare huisraad werpen. Al die jaren heeft het veilig in de vochtige veengrond gelegen, nauwelijks aangetast door roest of plunderaars. Om anno 2006 de liefhebber van oudheden en wijngeschiedenis te verbazen door zijn gaafheid en het intrigerende verhaal dat achter dit servies steekt.
Geïnteresseerd in wijn in de Romeinse tijd? Lucette Faber schreef er enige jaren geleden een mooi boekje over, met prachtige illustraties, getiteld Wijn, wijn, wijn. Antiquarisch is het vast nog te vinden.

De foto boven toont de prachtige zeef met bijpassende uitlekpan, de foto onder een casserolle of scheplepel.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in