Je ziet ze op diverse blogs, koele verleidelijke glazen wijn. Alsof we niets meer te schrijven weten en alleen nog in de tuin hangen met een heerlijk glas. En eerlijk gezegd: ik weet ook wel wat ik liever doe. Maar ook ik heb nog een verkoelende tip, alleen geen wijn dit keer. Op een Leids terras aan het water, starend naar het drukke verkeer van rondcrossende bootjes, besloot ik eens iets anders te nemen: een Wieckse rosé. Jawel, bier met een roze kleurtje. Vast ingegeven omdat rosé (wijn dan) zo enorm populair is. “Dan moeten we dat voor bier ook maar maken”, dachten ze daar bij de Wieckse brouwerij waarschijnlijk. Het is gewoon wit bier waaraan limonadesiroop is toegevoegd. Wie ooit in Berlijn is geweest, zal het bekend voorkomen. Daar drinken ze van ouds Berliner Weisse mit Schuss, Duits witbier dat pas in het glas gemengd wordt met een scheut frambozensiroop of groene grenadine. De Berlijners drinken het zelf vaak door een rietje. Dat had ik er in Leiden niet bij, maar het smaakte best goed, die Maastrichtse-witte-met-het-frambozensap-al-in-de-fles. Maar alleen omdat íe ijs en ijskoud was!
Overigens: nog lekkerder zou een kriek of een frambozenbier geweest zijn, origineel geuezebier waaraan goede krieken of frambozen zijn toegevoegd. Dat hadden ze niet op dat Leidse terras, daarvoor moet je tegenwoordig echt naar België, of naar de bierspeciaalzaak. De lekkerste (en zuurste) is het kriekenbier van Cantillon, alleen verkrijgbaar in Anderlecht.
Maar nu dwaal ik te veel af van de wijn. Ik zal dit maar overlaten aan de bierbloggers (zijn die er eigenlijk?).
Carla zegt
Inderdaad: Kriek is veel lekkerder dan deze variant. Op hele hete dagen mag ik er graag eentje drinken aan het eind van de middag. Maar slechts 1, want ik blijf het toch ook te zoet vinden en krijg er eigenlijk alleen maar dorst van
paul zegt
Dag Mariëlla;
Of er bierloggers zijn? Het sterft ervan, echt waar.
Wat ik van die Wieckse Witte met grenadine moet denken weet ik niet. Je zult wel gelijk hebben, de combinatie dorst en “goed gekoeld” maakt dat de vreemdste dingen gaan smaken. Vergeef ’t me, maar ik wantrouw het gedoe. Vergelijk het met witte wijn met een shot Crème de Minthe, omdat de kleur groen “in” is in de plaatselijke dicotheek. En dan met heel veel klonten ijs. (En iedereen noemt het dan fantastische wijn…)
(Hoewel, als je nooit iets probeert ontdek je ook niks, zie log Glühkriek http://ministerieetenendrinken.web-log.nl/ministerieetenendrinken/2005/11/glhkriek_glhwat.
html )
De Kriek die je noemt ken ik niet. Wel ken ik Gueuze Becasse, die vind je in het centrum van Brussel, en alleen daar. Eén brouwerij, één café.(En hier en daar wat exclusieve afzet particulier). Meer gewoon, maar van uitstekende kwaliteit en nauwelijks verborgen zoetjes zijn de Krieken, Gueuzen en Lambieks van Brouwerij Boon en Brouwerij Mort Subite. Echt de moeite waard om op voorraad te hebben voor hete dagen als deze.
Het is laat, warm en dorstig weer, we openen nog een fles Rosé (even geen Mort Subite in huis).
Ik ben erg benieuwd waar je ons morgen mee opscheept.
Groet, Paul, Ministerie enz.
sdiffly
paul zegt
Mariëlla, ’t ging weer fout met de techniek, mijn excuus, maar ik kan niet beter. Ik wilde verwijzen naar een artikeltje op ons log, 11 november 2005.
Groet, Paul, Ministerie enz…
Mariëlla zegt
Paul, voor Cantillon, kijk even op http://wijnlog.blogspot.com/2005/11/bier-met-chasselas.html
Hun Kriek is geweldig, maar ze maken het lang niet altijd. De brouwerij in Anderlecht is echt een bezoekje waard!
Volgens mij ligt dat met die links niet aan jou, maar aan Blogger. Ze bieden niet echt makkelijke faciliteiten voor het aangeven van links. Dat is bij andere blog-providers wel anders.
Edith zegt
Wieckse Rose? Ik vond het eerlijk gezegd helemaal nix en het heeft eerlijk gezegd ook nauwelijks indruk gemaakt. Vanwege mijn legendarisch slechte geheugen, heb ik voor de zekerheid in mijn eigen blog teruggezocht wat ik er ook al weer van vond. Quote: “ik vond het gewoon smaken naar aanlenglimonade met spa rood – zoet met pittige bubbels -, maar dan met een bittertje”.
Mariëlla zegt
Hoi Edith, ik denk ook dat mijn stemming wel meespeelde hoor. Over het algemeen vind ik zo zoet ook niet lekker. Maar ik vind vooral de trend wel grappig: waarom moeten ze in bier nu ook ‘rosé’ gaan maken?