Van Weingut am Stein Ludwig Knoll proefden wij aan de vooravond van Riesling & Co. twee Silvaners, één van de beroemde Stein-wijngaard in Würzburg en één ‘gewone’. De ‘gewone’, 2005 Silvaner trocken, bleek een simpele, frisse wijn met een heel aparte smaak en aroma. In de geur boterbabbelaars, kort in de afdronk maar toch speels en verfrissend. Het leek ons een prima terraswijn.
De 2005 Würzburger Stein Silvaner Kabinett Franken trocken had echter meer karakter. Evenals de gewone Silvaner had deze wijn een lichte mousse (bubbels). Waarschijnlijk duidt dit op het feit dat de gisting met niet al te veel sulfiet is gestopt: de wijn kan nog wat nagisten op de fles. We ontdekten de geur van bananenschuimpjes en in de afdronk een licht rokerig aroma. Deze fles heeft meer zuren dan de gewone Silvaner trocken en is veel meer een eetwijn. Beide wijnen zouden we willen karakteriseren als goede instapwijnen; uitstekende lichte (11.5% alcohol) wijnen om nader kennis te maken met deze intrigerende druivensoort, de silvaner. Alleen in Franken weten ze van dit druivenras goede wijnen te maken. (Later deze week meer over de silvaner.)
De fles Würzburger Stein Silvaner is tevens een gebotteld stukje geschiedenis. Alles aan deze fles is geworteld in een lange traditie. Neem alleen al de fles, de platte buikfles of Bocksbeutel. Uit 1728 is een raadsbesluit van de stad Würzburg opgetekend waarbij Stein-wijnen van het Bürgerspital (waarover straks meer) alleen nog maar in platte buikflessen met het zegel van het hospitaal geleverd mochten worden. Door het gebruik van deze typische flesvorm hoopte men een vorm van echtheidsgarantie te geven, aangezien Stein-wijnen enorm populair waren én veel nagemaakt werden. Sindsdien is de Bocksbeutel dé flesvorm voor Frankische wijnen, ondanks de problemen die het soms oplevert met koelen en opslag. (Er zijn speciale koelers voor Bocksbeutel).
Ook de aanduiding Würzburger Stein op de fles is een lesje in geschiedenis. Vanouds geeft de wijngaard Stein op de hellingen van de stad Würzburg topklasse wijnen, meestal van het druivenras silvaner. Drie grote instellingen hebben al eeuwen percelen op de Stein: de Staatliche Hofkeller, het Bürgerspital en het Juliusspital. De laatste twee zijn eeuwenoude voorzieningen voor de zieken en de ouden van dagen; de Hofkeller is een overblijfsel van de bezittingen van de prins-bisschoppen van deze stad.
Wie meer weer lezen over de rijke geschiedenis van de bezittingen van deze instellingen kan ik allereerst de Wine Atlas of Germany door Stuart Piggot aanbevelen.
Naast deze drie instellingen bezitten ook andere eigenaren percelen op de wereldberoemde Stein, zoals het Weingut am Stein Ludwig Knoll. Dit wijngoed is gesticht in 1890 en wordt inmiddels geleid door de vijfde generatie, Sandra en Ludwig Knoll. Het wijngoed bezit 20 ha. wijnstokken, waarvan 25% is beplant met silvaner. Een deel daarvan bevindt zich in de beroemde Stein-wijngaard.
Sandra Knoll is morgen aanwezig op Riesling & Co. en zal daar de wijnen van haar wijngoed laten proeven. Mocht je als particulier geïnteresseerd zijn in deze wijnen, kun je vanaf 16.30 uur in de Arena in Amsterdam terecht.
In Nederland zijn de wijnen van het wijngoed te koop via diverse wijnhandelaren.
Wij dronken de Silvaners vanavond bij een bijzonder recept uit een bijzonder kookboek. Daarover later deze week meer.