• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Aan tafel met Jacob: borrelen rond 1500

16 april 2014 door Mariëlla Beukers

Braspenning

Historische proeverij met lezing in het Cultuurcafé Stedelijk Museum Alkmaar

Op 3 mei a.s. laten Manon Henzen (Eetverleden.nl) en ik je in het Cultuurcafé van Stedelijk Museum Alkmaar in een informele sfeer kennismaken met een aantal lekkernijen en wijnen uit de middeleeuwen, net zoals kunstenaar Jacob Cornelisz. van Oostsanen (ca. 1475-1533), zijn familie en zijn clientèle die genuttigd zouden kunnen hebben. Je proeft vier wijnen en vier bijpassende hapjes; Manon en ik vertellen je ondertussen meer over eten en drinken rond 1500. We illustreren ons verhaal met een digitale presentatie.

Jacob Cornelisz. van Oostsanen leefde rond 1500 in Amsterdam; voor zijn werk reisde hij naar omringende plaatsen, waaronder Alkmaar en Warmenhuizen. Daar beschilderde hij onder andere de gewelven van de plaatselijke kerken. Reizen – en werken – maakt hongerig en dorstig, dus Jacob zal regelmatig een herberg binnen gegaan zijn om wat te eten en te drinken. Wat trof Jacob zoal aan in die herberg? En wat maakte zijn vrouw Anna thuis in Amsterdam klaar? Wat zette ze haar man voor op een frisse lentedag?

Jacob’s kleinzoon Cornelis Anthonisz. is een van de eerste schilders van een schuttersmaaltijd. Het werk de Braspenningmaaltijd, uit 1533, is van zijn hand en maakt deel uit van de tentoonstelling (te zien in Amsterdam). We nemen ook dit schilderij onder de loep: wat ligt er op eigenlijk op tafel bij die schutters, en wat zat er in hun glazen?

Plaats: Cultuurcafé, Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, Alkmaar
Data: 3 mei en (bij voldoende belangstelling) 13 juni
Tijd: 17.30 – 19.00
Kosten: € 27,50 per persoon, exclusief een eventueel eerder bezoek aan de tentoonstelling.
Aanmelden bij Evelien Zandbergen, evelien [at] museumalkmaar.nl of per telefoon, 072 5489746072 5489746 of 06 5249300106 52493001.

Voorafgaand aan de proeverij kun je de tentoonstelling bezoeken. Tussen 17.00 en 17.30 ben je welkom in het Cultuurcafé.

Deze proeverij wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Van Oostsanen – de eerste Hollandse meester. Meer informatie over de tentoonstelling treft u op www.vanoostsanen.nl

 

 

Call
Send SMS
Add to Skype
You’ll need Skype CreditFree via Skype

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: Alkmaar, Proeverij, schutters, Van Oostsanen, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in