De geschiedenis van wijn, wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie is lang en rijk. Je maakt mij helemaal gelukkig met een dag lezen, archiefspeuren en onderzoek doen. Diverse artikelen schreef ik over wijngeschiedenis: je vindt een selectie op de pagina Publicaties. Uiteraard kun je me ook inhuren om onderzoek te doen. Neem daarvoor geheel vrijblijvend contact op.
In september 2016 verscheen bij uitgeverij Loopvis Puntneuzen en kersenpitten, een boek met verhalen en recepten uit de tijd van Jeroen Bosch, geschreven door Jeroen Thijssen en Lizet Kruyff. Ik leverde een aantal kaderteksten aan over wijn in de middeleeuwen.
In oktober 2017 verscheen een bundeling verhalen rondom wijn in Nederland door de eeuwen heen. Dit ebook is verkrijgbaar in de App Store en bij Google Play. Meer over deze digitale publicatie, Nederlanders en wijn, tref je hier.
Wil je meer weten over mijn activiteiten op het gebied van wijngeschiedenis, abonneer je dan op de Nieuwsbrief van Wijnkronieken.
Verder lezen over wijn- en culinaire geschiedenis? Een aantal tips!
Op de website van Historisch Nieuwsblad vullen Manon Henzen en ik een culinair-historische rubriek.
Alice Feiring schreef een vlot en heerlijk leesbaar boek over de wijnrevival in Georgië, uiteraard uitsluitend over ‘natural wine’, For the Love of Wine.
Rod Philips’ uitstekende Short History of Wine verschijnt in een nieuwe editie, 9000 Years of Wine
Nog altijd een van de standaardwerken: Hugh Johnson’s Story of Wine
Culinaire geschiedenis
Jacques Meerman schreef twee smakelijke boeken: Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken en Kleine geschiedenis van de hutspot.
Onno Kleyn heeft al zijn culinaire kennis gegoten in de Grote Kleyn.
Regula Ysewijn maakte een heerlijk boek over de geschiedenis van de Engelse pudding, Pride and Pudding.