• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bezoek aan de opening van Wijnrestaurant op het land

19 september 2020 door Mariëlla Beukers

Op vrijdag 11 september jl. reden we naar het Limburgse Voerendaal, om de opening van het Wijnrestaurant op het land mee te maken. In aanwezigheid van diverse leden van de wijnpers, lokale en regionale betrokkenen en hoogwaardigheidsbekleders verrichte de burgemeester van Voerendaal de opening van dit pop-up restaurant.

Met een druk op de bel opent de burgemeester van Voerendaal het Wijnrestaurant op het land.

Net als bij Mes Amis, het bekende wijnrestaurant in Maastricht, staat bij Wijnrestaurant op het land, de liefde voor streekproducten en de passie voor Limburgse wijn centraal. In de keuken van Wijnrestaurant op het land staat dan ook chef Patriek Doelen, de rest van het jaar verantwoordelijk voor de keuken van Mes Amis. En de wijnen in het pop-up restaurant werden geselecteerd door vinologe Annaline Doelen, moeder van Patriek en tevens (mede)eigenaresse van Mes Amis.

Van links naar rechts Bas Hoogland, Stan Beurskesn en Annaline Doelen tijdens de opening.

Uniek aan Wijnrestaurant op het land is de plek: net onder de top van de Langeberg in de gemeente Voerendaal, in een wijngaard die sinds kort in bezit is van Stan Beurskens, eigenaar van Wijndomein Sint Martinus. De wijnen tijdens de opening kwamen dan ook alle van Sint Martinus.

Alleen al de reis naar het restaurant is de moeite waard. Eenmaal van de snelweg beland je al snel in het Zuid-Limburgse heuvelland, en valt een echt vakantiegevoel over je.

Dat vakantiegevoel wordt nog verhevigd door het fantastische uitzicht vanaf het terras van het Wijnrestaurant op het land.

De wijnstokken staan letterlijk tot aan muren. Sterker nog: om allerlei redenen moesten er zelfs een aantal rijen dornfelder voor opgeofferd worden. Het effect dat het restaurant op de bekendheid van de Nederlandse wijnen heeft, rechtvaardigt mijn inziens deze ingreep ruimschoots. Bij opening waren er namelijk al 5100 couverts gereserveerd! Dat was al een groot deel van de totale capaciteit. Het restaurant is tot 4 oktober geopend.

Voor het restaurant werd ook een speciale wijn gecreëerd: Vriendschap uit Voerendaal. In deze wijn zijn diverse witte rassen van Stans percelen geblend, zo vertelde de wijnmaker me. Bij de Limburgse gerookte forel met gegrilde little gem, rode biet en aardappelsalade smaakte die uitstekend. Al kon de Gris de Vilare, het tweede glas wijn dat erbij geschonken werd, ook goed uit de voeten.

Bij het hoofdgerecht, flat iron steak met structuren van bospeen, courgette en bearnaisesaus, stonden twee rode wijnen op de tafel: Cuvée Patriek en Zeven Zonden. En het dessert, een boeiende créme caramel, konden we genieten van een glaasje Zusje of een glaasje Funkelwien. De gerechten en de wijnen werden door Annaline, Patriek en Stan toegelicht.

Vergelijkbare gerechten zullen de komende weken tijdens lunch en diner worden geserveerd. De keuze van Limburgse wijnen is dan echter ruimer: ook wijnen van andere wijnmakers staan er op de kaart.

Na nog een paar verrukte blikken op het fantastische landschap vervolgden wij die middag onze weg, richting het Duitse Ahrtal. Maar eigenlijk hadden wij ons al een middagje in het buitenland gewaand!

Foto’s in dit bericht: Mariëlla Beukers

 

Categorie: Nederlandse wijn, Nieuws Tags: Sint Martinus, Voerendaal, wijnrestaurant

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in