• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De wijnen van Wijn!verleden #3: Amfoorwijn uit Georgië

2 oktober 2015 door Mariëlla Beukers

Aanstaande zondag 4 oktober is het in Georgië nationale wijndag. Speciaal ter ere van die dag vandaag als derde Wijn!verleden wijn de Mtsvane Monastic Wine van Khareba.

logo wijnverleden nieuw pngAls 6000 jaar maken ze wijn in Georgië! In dit gebied, waar Europa en Azië elkaar ontmoeten, aan de voet van de berg Ararat waar Noach strandde met zijn Ark, staat de wieg van de wijnbouw. Van hieruit verspreidde de wijncultuur zich over de kusten van Klein-Azië, Griekenland, Italië en Sardinië. Grieken en Phoeniciërs brachten wijn en wijnstokken naar alle havens van de Middellandse Zee, en wijn werd er dé drank voor bacchanalen en rituelen, bruiloften en begrafenissen.

In Georgië maken ze nog steeds wijn zoals toen: in grote aardewerken vaten, of amforen, die ze qvevri noemen. De druiventrossen gaan er met steeltjes, pitten, schillen en al in de vaten, ingegraven in de grond. Na maanden wordt het gegiste sap gescheiden van de vaste delen, en blijft een heel bijzondere wijn over, met een smaak zoals we in Europa niet of nauwelijks meer kennen.

Hoorns

Moderne wijnmakers in tal van wijngebieden laten zich anno 2015 opnieuw door deze oeroude wijnmaaktechnieken inspireren. Hun wijnen staan op het lijstje van doorgewinterde wijnliefhebbers, voor prijzen waar je U tegen zegt. Maar Georgische wijnmakers en diverse Georgische kloosters maken nog steeds wijn zoals ze dat al duizenden jaren doen. Het vak van qvevri-maker staat inmiddels op de Unesco-lijst van Werelderfgoed, en de wijnen genieten een grote belangstelling.

Khareba Winery maakt in de kelders van een oud klooster deze prachtige amfoorwijn volgens eeuwenoud recept. Een wijn waar Noach geen nee tegen gezegd zou hebben.

Naam: Mtsvane Monastic Wine
Wijnhuis: Khareba
Land: Georgië
Druif: mtsvane
Jaartal: 2011
Smaak: notig, met aroma’s van gekonfijt fruit
Combineren: geroosterde kip, gerookte vis, zomaar, met de voeten uitgestrekt naar het laaiende vuur in de schouw.
Prijs: € 22,00

Sinds half september is Wijn!verleden een feit. Samen met Manon Henzen van eet!verleden selecteerde ik tien wijnen met een historische achtergrond. Tien wijnen die honderd, tweehonderd, vijfhonderd jaar geleden (en soms meer) gedronken zouden kunnen zijn. Maar welke tien wijnen zijn dat eigenlijk? De komende weken staat op vrijdag telkens één wijn van onze selectie centraal. Ze zijn verkrijgbaar via www.wijnverleden.nl en in historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen.

Categorie: Proeven, Rare druiven, Wijngeschiedenis Tags: amfoorwijn, Georgië, qvevri, Wijnverleden

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in