• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Drie wijntips bij Simone’s rabarbertaartje

12 mei 2013 door Mariëlla Beukers

rabarberVeel zal het niet worden dit jaar, de rabarberoogst uit eigen tuin. De lange koude winter heeft zijn tol geëist, helaas. Gelukkig is rabarber, één van mijn favoriete ‘smaken’ in de lente, weer volop te krijgen in de winkels.

Simone van De Glazen Vork, waarmee ik vorig weekend Porto en de Douro Superior verkende, maakte deze week een spannend rabarbertaartje, met frangipane en korstdeeg. Speciaal voor moederdag bedacht ik drie wijnen die uitstekend smaken bij dit zoetzure taartje met volle, rijke vulling van frangipane (= eieren met amandelmeel).

Het zure van de rabarber vraagt om een wijn die voldoende zuren heeft om de strijd daarmee aan te gaan. Denk aan riesling of chenin blanc. Maar de wijn moet uiteraard ook wat zoet hebben. Dan heeft rabarber ook nog een bittertje. Om dit te matchen gingen mijn gedachten onmiddellijk uit naar een zoete wijn met edele rotting: bortrytis of pourriture noble.

Rabarbertaartje
Foto: Simone van den Berg, Junglefrog

Nico wilde naast het toch wat vullende, rijke van de frangipane graag een mousserende wijn zetten. Eerlijk gezegd staat dat idee me ook wel aan. Daarom de volgende drie suggesties:

1. Riesling Kabinett uit Duitsland, of misschien zelfs wel een Spätlese

2. Zoete chenin blanc uit de Loire, bijvoorbeeld Domaine de Bablut Sélection, AOC Côteaux de l’Aubance (onder andere te vinden in mijn Rainbow Wijngids); dit huis biedt ook voor wijnen met botrytis diverse mogelijkheden, zoals de Grandpierre en de Noble

3. Een zoete Crémant de Loire (demisec). Maar diverse andere wat (licht)zoete mousserende wijnen zijn zeker kanshebbers!

Bak dit taartje, en probeer eens een van de drie suggesties uit, of allemaal. Veel proefplezier! Het recept van het taartje vind je hier, op De Glazen Vork.

Categorie: Wijn & eten Tags: chenin blanc, crémant de Loire, Glazen Vork, Recepten, Riesling

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in