• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Een vingerwijzing van de goden: kloosterwijnen van Athos

19 januari 2014 door Mariëlla Beukers

Tsantali5

De goden wilden me deze week iets vertellen, daar ben ik van overtuigd. Het kan toch geen toeval zijn dat Griekenland en Griekse wijn twee keer binnen één week op mijn pad kwamen? Afgelopen donderdag woonde ik  in restaurant Nomisto in Amsterdam een diner bij waar de keuken van de berg Athos centraal stond. Gerechten van de monniken van het wereldberoemde schiereiland vol kloosters werden geserveerd samen met wijnen uit de streek; het geheel werd verlevendigd met een presentatie van alles wat de regio de toerist te bieden heeft. De vele stranden en de diepblauwe zee hadden wel een impact, op die kille januari-avond. De tweede vingerwijzing kreeg ik gisteren, op de Vakantiebeurs, maar daarover later meer.

Mount Athos
In het noorden van Griekenland ligt het schiereiland Halkidi, bestaande uit drie rotsige vingers die de Egeïsche Zee insteken.  De helft van de meest oostelijke vinger wordt ingenomen door de monnikenrepubliek Athos, waar alleen mannen op bezoek mogen komen. De meer dan 2000 religieuzen leven verspreid over 32 grote en kleine kloosters en 800 cellen, en zij eten wat de bergen en de zee opbrengen: groente en vis voornamelijk. De keuken van de streek buiten de republiek wordt voor een groot deel ook door die producten bepaald; daarnaast zijn er ingrediënten als honing (gebruikt in zoet gebak), kaas, yoghurt en fruit. Ook de kruiden uit de bergen spelen een belangrijke rol in de keuken. En af en toe staat er een schaap of lam op het menu. Druiven groeien er natuurlijk ook, al sinds mensenheugenis, en behalve  moderne producenten als de inmiddels internationaal bekende Claudia Papayianni maken ook de monniken er nog altijd wijn van die druiven.

Tsantali2

Tsantali
Vroeger deden de monniken dat slechts voor eigen consumptie, maar tegenwoordig worden zij gesteund door wijngigant Tsantali, een producent met wijngaarden en faciliteiten in heel Griekenland. In 1969 ontdekte Evangelis Tsantalis tijdens een pelgrimstocht de enigszins verwaarloosde Metochi Chromitsa-wijngaarden van het Russisch-orthodoxe klooster van Sint Panteleimon. Hij zag het potentieel van deze beschutte percelen en sloot in 1971 een overeenkomst met de monniken om hen te ondersteunen bij de productie. Anno 2013 komt er zowel rood als wit vandaan, van Griekse én internationale druivenrassen en er wordt biologisch gewerkt. De arme zanderige kleibodems zijn kalkhoudend en hebben een hoge zuurgraad; samen met het milde mediterrane klimaat maakt dit een uitstekende omgeving voor wijnbouw.

Tsantali3Agioritikos en Metochi Chromitsa
Tijdens het diner werden we niet alleen gewezen op de 300 km strand en de rijke geschiedenis van het schiereiland, maar proefden we ook de wijnen van Tsantali: Agioritikos (letterlijk: ‘van Agio Oros’, de berg Athos) White van de druivenrassen assyrtiko, roditis en athiri bijvoorbeeld, een strafdroge, hoogzure wijn die uitstekend bij gefrituurde calamares zou passen, maar iets minder combineerde met de Jacobsschelpen met trachana, een lokaal soort pasta van melk en tarwe. Verrassend element in dit gerecht was overigens een gebakken blaadje brandnetel: heel smakelijk!

Mijn grote favoriet was de Metochi Chromitsa Red 2009, van de druivenrassen cabernet sauvignon en limnio, geserveerd bij lamsfilet, gerookte auberginepuree met rozemarijnsaus en aardappels op smaak gebracht met witte truffelolie. Vooral de frisse zuren en het elegante fruit in de wijn bevielen goed.

Tot slot van de maaltijd proefden we nog een glaasje tsipouro, de Griekse vorm van grappa, en de zoete Agioritiko Mana, van cabernet sauvignon en limnio. Bij de halvasoep met ijs combineerde de laag-alcoholische wijn niet, maar bij een stukje chocolade zou hij niet misstaan hebben.

Tsantali4Mount Athos Kouzina
Het diner werd vooral georganiseerd om een bijzonder festival te promoten: Mount Athos Kouzina 2014. Van 15 mei tot 15 juni staat in dit gebied de keuken van Athos centraal, zowel die van de monniken als die van de overige bewoners. De streek heeft altijd veel migranten van de overkant van de Bosporus opgevangen, en kent een rijke diversiteit aan tradities op culinair gebied. De festiviteiten zijn dan ook zeer uitgebreid: iedere avond kun je wel kennismaken met een andere traditie, van de marsepeinbloemen van Ammouliani tot de specerijen uit het oosten en van kloosterrecepten tot gerechten uit Kappadocië.

Een uitstekende manier om Griekenland, Griekse wijn en het schiereiland van de berg Athos te promoten, zo’n avond van eten en wijn. Dat zouden meer regio’s moeten doen…  En die vingerwijzing van de goden? Ik voel een vakantie aankomen!

Meer informatie over het gebied en over het Festival via Mount Athos Area Organization.

Meer over de Mount Athos-wijnen van Tsantali.

Categorie: Wijn & eten Tags: Agioritikos, Athos, Griekenland, Metochi Chromitsa, Mount Athos Kouzina, Tsantali, Wijntoerisme

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in