• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd op Lefkas: natuurwijn van Siflogo

9 oktober 2022 door Mariëlla Beukers

Hoewel Griekenland als wijnland momenteel een van de meest spannende wijnlanden is, waar veel gebeurt en de kwaliteit van de wijnen al enige decennia aan het stijgen is, zijn er altijd plekken waar nog echte verrassingen wachten. Zo’n plek troffen we deze zomer op het eiland Lefkas.  In de bergen, omringd door prachtige natuur en met uitzicht op de baai van Nidri, ligt het dropje Platistoma, niet ver van het bekendere Karya, waar de toeristen van de kust vaak verkoeling komen zoeken en lunchen op het plein vol platanen.

Opzij van het plein van Platistoma vind je Siflogo Winery, aan een weggetje waar de verlaten druivenranken door de bomen slingeren. Hier heeft Vasilis Papanikolopoulos sinds 2019 het werk van zijn ouders Dionysis en Maria overgenomen. Zij begonnen het bedrijfje in 1994. Toen wij in de zomer van 2019 echter rondkeken op Lefkas om een wijnhuis te vinden, vonden we er maar twee. En Siflogo was daar niet bij. Vasilis vertelde ons dat hij inderdaad rustig aan begonnen was, maar wel degelijk in 2019 al bezoek ontving. Gelukkig dan dat wij dit wijnhuis nu in 2022 wel ontdekten! Want Vasilis maakt mooie en spannende wijnen, hoofdzakelijk te omschrijven als ‘natuurwijn’: geen chemie in de wijngaard,  spontane vergisting, geen toevoegingen in de wijnkelder, ongeklaard en ongefilterd. Bovendien werkt Siflogo met uitsluitend inheemse druivenrassen, waarvan sommige nog maar net hun potentieel aan het onthullen zijn. De liefhebber en verzamelaar van druivenrassen voor zijn lijst kan hier zijn hart ophalen!

Venetië en rozijnen

Zoek je Lefkas op in het boek The Wines of Greece, van Master of Wine Konstantinos Lazarakis, uit 2018, dan vind je over Lefkas maar erg weinig. Ik lees er dat het eiland relatief goed bedekt is met wijngaarden, maar dat er maar erg weinig productie is. Wijnen van het eiland zul je in de meeste toeristenrestaurants dan ook niet tegenkomen. Wijngaarden hebben wij op onze autotochten in 2019 en deze zomer gek genoeg ook nauwelijks gezien. Ze liggen echter verstopt in de plooien van het bergachtige landschap – de bergen rijzen tot wel 1000 meter – en je moet de doorgaande routes af om ze tegen te komen. Gelukkig zagen we wel een aantal percelen rondom Platistoma. Een deel van die wijngaarden is overigens een overblijfsel van de Venetiaanse tijd, toen Lefkas rozijnen leverde, die vooral in de negentiende eeuw tot een succesvolle export leidden.

Mavropatrino

De bekendste druiven van Lefkas zijn de rode vertzami en de witte vardea. Vertzami heeft mogelijk een Italiaanse oorsprong en vind je ook op Korfoe en Cyprus. Import van dit druivenras door de Venetiaanse overheersers, die zowel Lefkas als Kreta en Cyprus op enig moment tot hun invloedsferen rekenden, lijkt dan ook een logische verklaring. Naast deze twee zijn er diverse andere druiven, waarvan Vasalis ons chlori noemde, waar hij druk mee aan het experimenteren is. Ieder jaar probeert hij wel iets nieuws uit: een nieuwe druif, een andere aanpak. Een blijvertje is zeker de rode Mavropatrino, waarvan hij een rosé maakt die al door natuurwijn-kenner Isabel Legeron is opgemerkt.

Mavropatrino is een druif die vroeger op Lefkas meer stond aangeplant, maar door zijn gevoeligheid en behoefte aan voorzichtig snoeien in onbruik raakte. Wij proefden in de sfeervolle maar toch wat donkere kelder een reeks boeiende wijnen: twee versies Vardea – de een ‘slechts’ biologisch, voor een breder publiek, en de andere een natuurwijn, met langere schilweking, ongefilterd en ongeklaard -, de Mavropatrino, en drie versies van Vertzami. Daarvan is de Keropatis, een lichte rode wijn (type clairet) echt helemaal mijn wijn, terwijl de twee andere Vertzami’s wat minder mijn stijl waren. We sloten af met een halfzoete muskaatwijn.

Thuis geproefd

Een aantal flessen ging mee, deels voor later in de vakantie, deels voor eigen ‘export’ in de koffer. De Vardea met 4 dagen schilweking zorgde voor een aangenaam avondje aan boord. De Keropatis ligt nog te wachten op het juiste gezelschap. De Mavropatrino openden we onlangs om nog even aan de vakantie herinnerd te worden:

Licht tomatenrood van kleur, in de geur licht rood fruit, wat kruidigheid. Hints van watermeloen en peer, tikje zoete impressie met mooie droge afdronk. Alcohol 13.7%, milde zuren. Een wijn met spanning en levendigheid, en voor even weer het gevoel van een terrasje in de bergen van Lefkas, omringd door geurend groen beschenen door de zon.

Siflogo-wijnen worden al wel geëxporteerd, maar niet naar Nederland. Een tip dus, voor importeurs van natuurwijnen!

Categorie: Beleven, Rare druiven, Wijnmaken en wijngaard Tags: Griekenalnd, Lefkas, natuurwijnen, Siflogo

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in