• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Gespot: kunstkurk uit suikerriet

2 januari 2016 door Mariëlla Beukers

nomacorc2
Links Nomacorc Select Bio, rechts Nomacorc Classic

Nico raakte tijdens DWCC 2015 in Plovdiv gefascineerd door een nieuwe flessen-afsluiter, de Nomacorc Select Bio. Een bijdrage van zijn hand.

De eerste kunstkurk die is gemaakt uit 100% plantaardig materiaal, de Nomacorc Select Bio, is al langer op de markt, maar ik heb hem voor het eerst zelf gezien op de recente Digital Wine Communications Conference (DWCC 2015).

De diverse manieren om een wijnfles af te sluiten, zijn hier al eerder besproken; zie bijvoorbeeld het artikel ‘Kurk’ van 10 januari 2008.

Natuurkurk, de bast van de eikensoort Quercus suber, is nog steeds dé traditionele grondstof voor wijnkurken. Gebruikte kurken kunnen in het compostafval, de bomen produceren elke 9 tot 12 jaar een nieuwe laag kurk, en dit type kurk sluit de fles op zich goed af. Het is groen materiaal, maar er kleeft één nadeel aan: TCA, een chemisch stofje dat ontstaat wanneer bepaalde schimmels en bacteriën in aanraking komen met chloorhoudende ontsmettingsmiddelen, bijvoorbeeld de middelen die worden gebruikt om kurken te desinfecteren. Een concentratie van 1 op 1 biljoen (1 met 12 nullen) is al voldoende om je wijn te laten ruiken naar natte dweil of vieze sokken.

Een alternatief is de schroefdop: populair in Oostenrijk, verplicht in Nieuw-Zeeland en ook gespot in vele andere landen. Voordeel: gegarandeerd geen gekurkte wijn (al kunnen die wijnen weer door andere stofjes bedorven raken). Nadeel: milieubelastend, omdat de schroefdop wordt gemaakt van metalen die in mijnen worden gedolven (een industrietak die veel verontreiniging veroorzaakt), en omdat hij niet of slecht te recyclen is.

Een tweede alternatief is de Vinolok, een glazen afsluiter, dus 100% herbruikbaar, maar helaas een zware vorm van afsluiting, duur en niet zo populair bij de wijnboeren.

Een derde alternatief is de kunstkurk. Daarvan zijn vele soorten. Nomacorc is een van de bekendste producenten. Afgelopen voorjaar proefden we bij De Apostelhoeve een fles Auxerrois 2014, met een kunstkurk als afsluiting, de Nomacorc Select 100. Gegarandeerd geen TCA, maar wél kunststof, dus milieubelastend.

In juni 2014 kondigde Nomacorc aan dat voor het eerst een wijnmaker in de VS (Avalon Winery in Sonoma) ging werken met hun nieuwe product, de Nomacorc Select Bio. Het bijzondere aan deze nieuwe kunstkurk is dat de grondstof bioplastic is. Deze vorm van bioplastic wordt gemaakt uit polymeren die worden gewonnen uit suikerriet. In theorie zijn deze kunstkurken dus 100% te recyclen, en hebben een CO2-afdruk gelijk aan 0 (het bedrijf biedt technische documentatie hierover aan op de website. Op het oog de beste manier om een wijnfles af te sluiten!

Het oog wil ook wat, dus de kurk ziet er bijna als natuurkurk uit (plastic kurken zijn soms opvallend lelijk gekleurd). De Select Bio is 18 maanden getest, maar nog niemand weet hoe hij zich gaat gedragen in flessen die voor lange tijd worden weggelegd. Dat vraagt een paar wijnmakers met lef en een vooruitziende blik – en geduld van de kant van de wijnliefhebber!

Dat recyclen is overigens nog een punt, want het is uiteindelijk bio-plastic. In welke afvalbak gooi je deze kurk: die voor plastic of die voor compostafval?

Categorie: En verder...., Nieuws Tags: kurk, Nomacorc

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in